Znate li koliko plastike pojedete svaki dan?

Radiosarajevo.ba
Znate li koliko plastike pojedete svaki dan?


Vjerovatno već svi znaju da zagrijavanje hrane u plastičnim posudama u mikrovalnoj pećnici ne dolazi u obzir. Ali to nije jedini način da završite s ustima punim raznih hemijskih sastojaka. 

Alarmantni izvještaj s Texas Health Science Centera pokazuje da je najpopularnija hrana iz supermarketa, uključujući i mliječne proizvode, meso, začine, pića i tijesto za pizzu, kontaminirana raznim hemijskim sastojcima koji se nazivaju ftalati, piše Magazin.net.hr.

Ftalati se obično koriste radi omekšavanja plastike, a nalaze se i u šamponima s mirisom, deterdžentima, sredstvima za čišćenje, losionima i zavjesama za tuš. No, novo istraživanje pokazuje da se male količine mogu naći i u pakiranoj hrani. 

'Kad se ftalati dodaju plastici, ne priključe se u potpunosti, što znači da mogu iscuriti i prenijeti se preko zraka, kože i vode, oni su posvuda i gotovo su im svi izloženi ', rekao je dr Christopher Ochner, s New York Obesity Nutrition Research Centera, koji je radio na studiji. 

Ovo je zastrašujuća činjenica jer su ftalati povezani s rakom dojke, urođenim manama, pretilošću, astmom, motoričkim problemima kod djece i seksualnim disfunkcijama u muškaraca. 

''Dobro je što je procijenjena razina kontaminacije putem hrane bila manja i smatra se sigurnom, prema mišljenju agencije za zaštitu okoliša, nego je to bio slučaj u prethodnim studijama'', rekao je dr. Ochner. 

Dr. Ochner savjetuje kako smanjiti izloženost ftalatima. 

Jedite manje mliječnih proizvoda i svinjetine

Tokom spomenute studije, ove namirnice su imale najviše razine onečišćenja.

''To bi moglo biti zbog plastičnih cijevi koje se koriste za mliječne krave i plastične ambalaže za meso. Ali u biti ne znamo kako ftalati dolaze u njih'', objasnio je. 

Ne koristite ili ograničite korištenje plastičnih posudica i omota

Umjesto plastičnih zdjelica i kutija za čuvanje hrane, koristite staklenu ambalažu. I svakako ne zagrijavajte hranu u plastici. 

Kupujte svježu ribu i meso od mesara, a ne u plastici

''Sve što nije umotano ili pakirano u plastiku je bolje'', kaže Ochner. Zanimljivo je da je govedina imala najniže koncentracije ftalata u odnosu na 72 različite namirnice koje su testirane. 

Pijte vodu iz česme, a ako baš morate koristiti boce odaberite bolju plastiku

''Ako na dnu boce za recikliranje vidite brojeve 3 ili 7, vratite ih nazad. Te vrste plastike vjerojatno sadrže ftalate'', upozorava dr. Ochner.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije