Znate li koje suđe se smije prati u mašini, a koje ne?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koje suđe se smije prati u mašini, a koje ne?

Od zdjelica vaših ljubimaca do kristala i drvenog pribora – ove stvari sigurnije je oprati u sudoperu.

1. Zdjelice i pribor za životinje

Razmislite samo šta je sve vaš ljubimac stavio u usta tokom šetnje. Njihove zdjelice sadrže bakterije koje mogu biti otrovne za vas i vašu porodicu, stoga je zdjelice za hranu kućnih ljubimaca sigurnije prati odvojeno.

2. Profesionalni noževi

Iako neki uređaji za pranje suđa imaju posebnu policu za noževe, ciklusi mašine i abrazivni deterdženti otupit će njihovu oštricu. Bolje ih je oprati ručno pa osušiti čistom suhom krpom, te ostaviti još malo da se osuše na zraku.

3. Kristalne figure i suđe

Možda se bojite ručno prati čaše od dragocjenog kristala, no pranjem u mašini možete ostati bez njih. Visoke temperature i blizina drugih predmeta mogu prouzrokovati napuknuća na kristalu, piše Reader’s Digest.

Da biste ga očistili, zagrijte dvije šolje sirćeta i ulijte ga u veću posudu. U sirće stavite čaše ili zdjelice i ostavite da stoji tri do pet minuta. Zatim isperite čistom vodom i osušite krpom.

4. Drveni pribor i daske za rezanje

Zbog visokih temperatura koje se razviju tokom pranja i sušenja, s drvom također riskirate mogućnost da promijeni konzistenciju. Vruća voda može otopiti ili izmijeniti drvene predmete. Kako biste ih pravilno održavali i oprali, jednostavno namočite spužvicu u toplu vodu s malo sapunice i time ih izribajte pa isperite pod mlazom tople vode.

5. Bakreno suđe

Zbog svog sastava odlične su za kuhanje, ne ispuštaju hemikalije u hranu i dugotrajne su. No, ako svoje bakrene posude ubacite u mašinu, mogu promijeniti boju, pa čak i zahrđati. Bakreno suđe uvijek perite ručno ako želite da ostane sjajno.

6. Posude koje ste dobili s hranom iz dostave

Mogu biti zgodne za pohranu obroka koji želite ponijeti na posao ili za grickalice koje ćete pojesti na putu, no posudice koje ste dobili s hranom iz dostave nikad ne perite u mašini za suđe.

7. Skupocjeno suđe

Nije pametno riskirati sa stvarima koje se mogu razbiti, radije ih operite na ruke. Isto vrijedi i za sve pozlaćene ili posrebrenjene komplete suđa ili pribora, kao i one s nježnim uzorkom. Bilo koja posuda sa zlatnim rubovima ili nježnim uzorcima, poput otmjenog porculana koji ste dobili za vjenčanje, definitivno nije za mašinsko pranje. Sve to radije operite ručno i duže će zadržati sjaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije