Znate li ispravno jesti voće?

Radiosarajevo.ba
Znate li ispravno jesti voće?

Sezona je raznolikog voća, a usljed ljetnjih vrućina dobro nam dođe da se njime rashladimo. Međutim, da bi imalo efekta, morate ga pravilno konzumirati - na prazan želudac, piše Večernji.

Voće igra glavnu ulogu u detoksikaciji našeg organizma, jer ga snabdjeva velikom količinom energije koja nam je potrebna za svakodnevne aktivnosti, ali i za mršavljenje.

Svi mislimo da jesti voće znači oguliti mu koru, nasjeći ga na kriške i staviti u usta. Međutim, to nije tako jednostavno. Važno je znati kako i kada jesti voće, smatra doktor Mehmed Oz.

Voće bi trebalo jesti na prazan želudac, a nikako poslije obroka. Ako pojedete dva komada hljeba, a zatim voćku, ona je zbog brze razgradnje i mnogo vode koju sadrži spremna da "prođe" ravno kroz želudac u crijeva, ali je prethodno unesen obrok u tome sprečava. Voće dolazi u kontakt sa hranom u želucu, pa cijela masa takve hrane počinje da se kvari. Cio obrok fermentira i pretvara se u kiselinu.

Koliko ste puta osetili da vam se podriguje od kriške-dvije lubenice kojom ste željeli da se osvježite nakon ručka ili večere ili ste osjećali da su vam crijeva odjednom proradila kad ste pojeli bananu u istoj situaciji. To se neće dogoditi ako pojedete voće na prazan želudac. Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi gasove i zato često osjetite nadutost u stomaku, osim kada jedete citrusno voće s puno kiseline, poput narandži ili limuna.

Sok ili cijela voćka?

Pijte samo sok od svježeg voća, a ne koncentrat sokova. Nije dobro jesti ni kuhano voće, poput kompota jer se kuhanjem uništavaju svi vitamini. Pojesti cio plod bolje je nego pijenje soka. Ako želite da se osvježite sokom, pijte ga sporo - gutljaj po gutljaj!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije