Znate li da špinat spada među najzdraviju hranu?
Koristi od špinata su brojne, a mogućnost prevencije raznih bolesti je dobro poznata. Špinat se nalazi na vrhu mnogih lista najzdravije hrane.
Vitamini
Špinat je bogat izvor vitamina, naročito vitamina A - jedna šolja kuhanog špinata sadrži trostruku količinu dnevne potrebe za tim vitaminom. Inače, vitamin A je vitalni nutrijent za razvoj fetusa tokom trudnoće, a posebno važnu ulogu ima u sazrijevanju pluća. Također je jedan od najvažnijih nutrijenata u periodu dojenja. Špinat je, inače, jedan od najpotentnijih izvora beta karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Folat sadržan u špinatu je vrlo značajan tokom prvih sedmica trudnoće, zbog prevencije defekata neuralne cijevi kod fetusa, koji se manifestuje spinom bifidom i rascjepom nepca. Folat takođe utiče na sposobnost žene da zatrudni.
Obavezna konzumacija nakon pripreme!
Pripremljen špinat mora da se pojede odmah. Ako se ostavi za kasnije, ili da prenoći u frižideru, zbog sadržaja nitrata može kod beba da izazove methemoglobinemiju. Methemoglobin je oblik hemoglobina koji ne može da se veže za kiseonik, pa je simptom posledica manjka kiseonika u tkivima plava boja kože i sluznica (cijanoza), piše Prim. dr Jasminka Komnenović za Yumama.com.
Svakako, važna uloga špinata se ne završava rođenjem deteta. On je važan izvor brojnih vitamina i minerala, fitonutrijenata i aminokiselina koje su bebi potrebne.
Minerali
Iako sadrži veliku količinu željeza - 3,5 miligrama u šolji kuhanog špinata, ono se u njemu slabo apsorbuje ako se ne uzima sa vitaminom C i kalcijumom.
Špinat sadrži značajnu količinu kalcijuma, ali je on u špinatu najmanje iskoristljiv od svih izvora (tijelo iskoristi polovinu kalcijuma iz brokule, a samo pet odsto iz špinata).
Antioksidansi
U špinatu se nalazi trinaest flavonoida, snažnih antioksidanasa koji jačaju imunitet, boreći se protiv slobodnih radikala. U velikoj količini sadrži lutein i zeaksantin, antioksidanse iz porodice karotenoida. Oni se koncentrišu u dijelu mrežnjače koji štite od degeneracije, kao i od štetnog dejstva sunčevih zraka.
Upotreba u kuhinji
Iako najnovije studije pokazuju da je bezbjedno uvođenje špinata u bebinu ishranu već poslije četvrtog meseca, bezbjednije je uvesti ga nešto kasnije (poslije šestog mjeseca). Za dječiju ishranu, špinat se preporučuje kuhan, kombinovan sa sirom, bijelim lukom, maslinovim uljem, kao dodatak pasti, krompiru… Dodajte ga u lazanje, supu, pospite preko njega bijeli luk, ili ga stavite u omlet.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.