Životinjske prerađevine u lijekovima

Radiosarajevo.ba
Životinjske prerađevine u lijekovima

Vegetarijanci, vegani i ostali koji ne konzumiraju meso i mesne proizvode iz kulturalnih, ideoloških ili religijskih razloga najčešće nisu svjesni da ga konzumiraju u obliku želatine životinjskog porijekla, rezultat je nove studije u Velikoj Britaniji, piše news.health.com.

Želatina životinjskog porijekla je jedan od najčešćih tvari koje se dodaju lijekovima; također, koristi se i kao sredstvo za zgrušnjavanje u tečnim lijekovima.

Također, želatina životinjskog porijekla se nalazi i u umjetnim zaslađivačima i raznim mazivima, a to na pakovanju proizvoda najčešće nije naznačeno kao sastav. Istraživači iz Manchester Royal ambulante u Velikoj Britaniji su objavili opsežno istraživanje na ovu temu.

U studiji objavljenoj u Postgraduate Medical Journalu, istraživači su tretirali 500 pacijenata sa urološkim problemima. Učesnici su upitani o njihovim prehrambenim navikama i spremnosti da konzumiraju lijekove za koje znaju da sadrže životinjske prerađevine.

Više od polovine pacijenata bilo je spremno uzeti propisane lijekove, dok je njih 200 reklo da ne bi trebali jesti meso - 88% te skupine je izjavilo da isključivo iz tog razloga odbija uzeti ponuđene lijekove.

''Činjenica je da doktori, kao ni farmaceuti neće posvetiti pažnju ovom problemu. Želatina životinjskog porijekla je stoga mnogo veći problem za 860 miliona farmaceutskih proizvoda koji nisu namjenjeni tretiranju uroloških tegoba, te stoga i prodavaniji i korišteniji.''

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije