Život na sredini ceste

Radiosarajevo.ba
Život na sredini ceste

Sarajevo nije jedini grad koji ima svoju Inat kuću. Nasred novoizgrađene ceste u kineskom gradu Wenglingu ostala je da stoji usamljena zgrada u kojoj živi bračni par koji uporno odbija da iseli.

Luo Baogen (75) i njegova supruga Kung ne žele iseliti iz polurazrušene zgrade u provinciji Zhejiang, na cesti koja spaja seloXiazhangyang i željezničku stanicu Wengling, jer smatraju da naknada koju su im ponudili za zemljište i selidbu nije dovoljna.

Komšija više nemaju, budući da su svi ostali prodali zemljište i odselili. Cesta još nije zvanično otvorena te Baogeni još uvijek mogu mirno živjeti. Ipak, situacija će se drastično promijeniti kada oko kuće počnu zujati automobili, pišu lokalni mediji.

Za vrijeme komunističke vladavine, u Narodnoj Republici Kini zakon je državi dozvoljavao da u ovakvim slučajevima bez ikakvih problema iseljava stanovnike i ruši njihove domove. Međutim, to više nije moguće bez postignutog dogovora, a nekretninu je ilegalno srušiti bez svih potrebnih dozvola. U Kini postoji još nekoliko ovakvih slučajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije