Zimski sladoled: Idealan desert za hladne dane

Radiosarajevo.ba
Zimski sladoled: Idealan desert za hladne dane

Zimski sladoled je omiljeni zimski desert generacijama i generacijama Sarajlija. Svaka ulica ima neku svoju omiljenu slastičarnu u koju klinci, ali i oni stariji svraćaju po zimski sladoled te tvrde kako se nijedan drugi ne može mjeriti sa onim u njihovoj slastičarni.

Ipak, ima dana kada je vani jednostavno prehladno za odlazak do slastičarne. Zbog toga vam donosimo recept da napravite vlastiti zimski sladoled. Ko zna, možda i vaš sladoled postane jedan od onih omiljenih.

Zimski sladoled

Sastojci: gotovi korneti (oko 15), 7 bjelanaca, 500g šećera, 6 kesica vanilinog šećera, 1 kesica želatine u prahu, 100 g čokolade, 50 g putera, 3 kašike mlijeka

Priprema: Umutite bjelanca sa 150 g šećera u čvrsti snijeg. Ostatak šećera i vanilin šećer prokuhajte sa malo vode tako da dobijete gusti sirup, a zatim u njega dodajte želatinu da se otopi. Smjesu zatim polako dodajte u snijeg od bjelanaca i mutite da se sjedini. S dobivenom smjesom napunite kornete i ostavite ih u frižideru neko vrijeme. Kada se ohlade, umočite ih vrhom u otopljenu čokoladu, pustite da se stvrdne i pospite mljevenim lješnicima ili mrvicama po želji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije