Zimska sezona počinje: Jednostavna tri načina da osvježite džempere u koje se uvukao ustajali miris

0
Radiosarajevo.ba
Zimska sezona počinje: Jednostavna tri načina da osvježite džempere u koje se uvukao ustajali miris
Foto: Pexels / Ilustracija

Pletene džempere nije potrebno uvijek nositi na hemijsko čišćenje, uz jednostavne savjete i sami kod kuće možete održavati i osvježiti vaše omiljene tople odjevne predmete.

Budući da je jesen uveliko u tijeku, a zima pred vratima, to znači da je vrijeme za toplu odjeću, za omiljene džempere. Ali dok izvlačite svoju omiljenu zimsku odjeću iz ormara, možda ćete primijetiti da bi je trebalo malo osvježiti.

Kako bismo saznali na koji način našim džemperima vratiti stari sjaj i postići da mirišu kao potpuno novi, objasnila je Becky Rapinchuk iz Clean Mama za njezine najbolje savjete.

Povodom nasilja u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji: Oglasilo se Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS

Povodom nasilja u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji: Oglasilo se Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS

Iskoristite prednosti zamrzivača

Imate li zamrzivač? Vjerovali ili ne, možete ga koristiti za uklanjanje mirisa, kaže Rapinchuk. Sve što trebate učiniti je saviti džemper, staviti ga u vrećicu i ostaviti u zamrzivaču preko noći. Hladni zrak će ubiti bakterije, a bakterije su upravo ono što mu daje neugodan miris, objašnjava ona. Rapinchuk dodaje da ova metoda također dobro funkcionira s trapericama i sportskom opremom.

Napravite sami osvježivač tkanine

Osvježavanje tkanine brz je i jednostavan način da vratite život i ugodan miris vašim džemperima, a Rapinchuk ima odličan recept koji možete sami isprobati. Trebat će vam 1/2 šolje vode, 1/4 šolje votke ili alkohola te 5 kapi eteričnog ulja po vlastitom izboru i boca s raspršivačem.

Dodajte navedene sastojke u bocu s raspršivačem i protresite da se sjedine. Objesite džemper i lagano ga poprskajte osvježavajućim sredstvom za tkaninu. Ostavite da se osuši.

Osvježenje u sušilici

Ako imate pristup sušilici, brzo okretanje džempera može pomoći da se brzo osvježe. Rapinchuk preporučuje da ih stavite u sušilicu s kuglicama za sušenje vune, na lagano i bez toplote. Ne bi im trebalo puno vremena da izgledaju svježe oprano, zato ih provjerite nakon 5 do 10 minuta i ponovite ako je potrebno.

Omiljene pulovere ne morate uvijek nositi na hemijsko čišćenje kad nastupi zima. Uz ove brze i jednostavne kućne metode, bit ćete potpuno spremni za hladne mjesece i nošenje omiljenih toplih odjevnih komada, javlja MBG.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije