Zimnica: Pripremite sos od paradajza

Radiosarajevo.ba
Zimnica: Pripremite sos od paradajza

Ukoliko želite da u vašem domu i tokom zime zamiriše paradajz, onda je ovo pravo vrijeme da iskoristite niske cijene i još uvijek bogatu ponudu ovog povrća. Osim što paradajz možete zalediti u kesicama i koristiti za variva tokom zime, možete pripremiti i sos od paradajza koji će zasigurno biti lijepo osvježenje vašeg zimskog jelovnika.

Sastojci za 4 osobe:

500 g paradajza
grančica ruzmarina
2 režnja bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
2 kašičice šećera
so, biber
kašika kapara (tegla)
2 kašike crnih maslina bez košpica

Priprema

Paradajz prelijte vrućom vodom, ogulite i uklonite sjemenke. Operite ruzmarin, otkinite iglice. Oljuštite beli luk i isjeckajte ga. Zagrijte ulje, pa prodinstajte bijeli luk. Dodajte paradajz, ruzmarin i šećer, posolite i pobiberite.

Kuhajte na laganoj vatri, uz mješanje. Sitno isjeckajte kapare i dodajte u smjesu. Masline isijecite na kolutiće pa ih pažljivo umješajte. Po potrebi posolite, pobiberite, i ostavite da se ohladi. Sos možete ukrasiti ruzmarinom i maslinama.

Za pripremu ovog sosa potrebno vam je svega 45 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije