Zima pomaže koži, mršanju, boljem snu...

Radiosarajevo.ba
Zima pomaže koži, mršanju, boljem snu...

Kad je već prava zima stigla, evo nekoliko pozitivnih stvari koje će nam donijeti hladno vrijeme, piše Metro portal.

Hladno vrijeme predstavlja priličnu opasnost za kožu, no, s druge strane ima i svojih prednosti koje se ne mogu zanemariti. Na primjer, ako kožu na vrijeme zaštitite kremom, nećete imati problema s pucanjem i bolnim promrzlinama, ali će se zato smanjiti broj akni.

Naime, hladnoća usporava izlučivanje sebuma koji začepljuje pore, pa će vam lice postati čišće, a i pore će se smanjiti zbog sužavanja krvnih žila.

Hladno će vrijeme pomoći i mršavljenju, jer niske temperature aktiviraju smeđe masne stanice koje troše kalorije za zagrijavanje tijela, pa se kilogrami tope puno brže nego tijekom toplijih dana. Dodajte tome i fizičku aktivnost poput šetnje, planinarenja i trčanja i linija će, na vaše iznenađenje, ubrzo postati puno bolja.

Uz to, hladnoća donosi i bolji san, jer visoke temperature pregrijavaju tijelo što posljedično uzrokuje nesanicu. Dovoljno je smanjiti grijanje u spavaćoj sobi i otvoriti prozor kako bi se temperatura spustila na optimalnih 15 do 18 stepeni, i spavat ćete kao beba.

Stoga, čak i ako niste ljubitelj zime, pokušajte iskoristiti niže temperature za ljepotu i zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije