Zgrada od milion i po boca (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Zgrada od milion i po boca (VIDEO)
Zgrada od plastičnih boca (Foto: Reuters)

Na Tajvanu je izgrađena prva svjetska zgrada od boca, a 130 metara visoku i 26 metara široku strukturu finansirao je tajvanski konglomerat Far Eastern Group poznat po građevinarstvu i finansijskim uslugama. Sljedeći mjesec ova neobična zgrada trebala bi biti donirana gradskoj vlasti, piše Reuters.

Graditelj je ispričao kako je inspirisan otpadom u uredu. "Kada smo razmišljali o vrsti smeća pomoću kojeg bi mogli napraviti veoma zelenu zgradu sa niskom potrošnjom, samo smo morali zaviriti u uredsku kantu za smeće u kojoj smo primjetili plastične boce, jer svi naši inženjeri vole piti čaj iz boce. Tajvand je jedna od zemalja sa najvišom stopom reciklaže plastike. To nas je također inspirisalo da pokušamo izgraditi zgradu od plastičnih boca", rekao je Arthur Huang, direktor firme Miniwit Sustainable Energy Development Ltd.

Graditelji su boce uzimali iz pogona za reciklažu. "Nakon što smo reciklirali boce, morali smo ih reformirati u posebnu strukturu koja tvori trodimenzionalan oblik. Struktura je morala podnijeti udare tajfuna, ali i potresa. Tako da imamo različite vremenske uslove koje smo morali uvažiti", objasnio je Huang.



dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije