Zgodni muškarci ne poštuju žene

Radiosarajevo.ba
Zgodni muškarci ne poštuju žene


Muškarci opsjednuti svojim izgledom i mišićima češće ne poštuju žene i imaju seksističke stavove, otrkriva novo istaživanje.

''Ranije smo otkrili da muškarci koji su skloni diskriminaciji misle da su mršave žene atraktivnije.'', kaže vođa istraživanja Viren Swami sa Univerziteta u Westminsteru (Velika Britanija).

U istraživanju je učestvovalo 327 heteroseksualnih Britanaca koji su imali zadatak da popune upitnike. Oko 38,5 odsto njih bilo je slobodno, 31,2 odsto bilo je u vezi, dok je 23,9 procenata bilo oženjeno. Ostali su pripali kategoriji ''nijedan od ponuđenih odgovora''.

Ispitana je želja učesnika da imaju mišićavije tijelo i njihov stav prema ženama, a sve vrijeme proveravani su i njihovi seksistički stavovi. Muškarci koji su najviše željeli mišićavo tijelo bili su najnegativnije nastrojeni prema ženama i tretirali ih kao objekte.

Stručnjaci smatraju da je možda riječ o tome što u patrijarhalnim kulturama muškarci svoju muškost izražavaju njegovanjem mišićavog izgleda.

Iako se u studiji to ne navodi direktno, postoji mogućnost da je seksizam i želja za atletskim izgledom nametnuta masovnim medijima, smatra Swami.

''Djeluje da masovni mediji igraju ulogu u formiranju poželjnog izgleda za muškarce, ali je veća vjerovatnoća da je riječ o rodnoj dinamici i udaljavanju muškarca od uloge vođe i pokretača promjena u društvu''. – smatra on.

Swami smatra da patrijarhalni stavovi i uverenja igraju važnu ulogu, budući da muškarci koji žele da budu glave porodice ne mogu da se uklope u savremeni način života, zato svoje mišiće kao simbol fizičke moći koriste kao neku vrstu kompenzacije za gubitak stvarne snage u društvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije