Ženski problem u seksu o kojem se ne govori

Radiosarajevo.ba
Ženski problem u seksu o kojem se ne govori

Najnovije istraživanje je pokazalo da je jedna od pet žena u Velikoj Britaniji u depresiji zbog vaginalne suhoće. Osamnaest posto njih zbog tog problema ne vodi ljubav, a 25 posto njih se zbog toga osjeća manje ženstveno, piše B92.

Ovo je jedan od pokazatelja kako šutnja o nekom problemu vezanom za seks može odvesti do nepotrebne patnje u spavaćoj sobi.

Devedeset posto žena koje pate zbog vaginalne suhoće ne žele da govore o tom problemu, a zbog toga i ne znaju da njihov problem može da bude riješen samo ako navrate u apoteku.

Ovaj problem ne dolazi sa poznim godinama: previše alkohola, premalo tečnosti, određeni dani u menstrualnom ciklusu, stres, nedovoljna uzbuđenosti, menopauza... Sve navedeno utiče na prirodnu lubrikaciju vagine. Bez dovoljno lubrikanta penetracija ne može biti ostvarena s lakoćom. Seks je neudoban, bolan, a ponekad i nemoguć.

Ekvivalent vaginalne suhoće je nemogućnost muškarca da postigne erekciju: žena se tad osjeća neprijatno jer misli da će partner pomisliti kako je više ne privlači.

Žene koje su u braku, a imaju ovaj problem, izbjegavaće seks ne samo zato što je bolan već i zbog straha da bi partner pomislio da je to zbog njega.

Iznenađuje podatak i da će žene radije šutjeti o problemu nego se povjeriti otvoreno partneru ili ljekaru. Neće o tome da pričaju ni s prijateljicama. A to nema smisla jer rješenje postoji i jednostavno je. U apotekama se mogu nabaviti kreme raznih brendova koje hidratizuju vaginu i pomoću kojih seks više nije bolan.

Osim krema, tu su i razne varijante lubrikanata. Ako koristite i kremu i lubrikant problem će brzo biti riješen, savjetuju stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije