Žene više vole mrgude

Radiosarajevo.ba
Žene više vole mrgude

Pored uvriježenog mišljenja da žene vole 'loše momke' više od dobričina, što bi stereotipno trebalo da znači da je istetovirani motorista u kožnoj jakni među ženama omiljeniji od nježnog dečka u safari hlačama koji vozi mali gradski automobil.

No, ono što više začuđuje od navedenog rezultati su novog istraživanja koje ispituje govor tijela, a koji govore da su nasmiješeni muškarci ženama manje privlačni nego oni namrgođeni ili jednostavno  - ozbiljni. Istraživanje rađeno na Univerzitetu Britanske Kolumbije uzelo je u obzir ocjene 1000 volontera i volonterki, te otkrilo da žene preferiraju muškarce koji izgledaju snažno, ponosno, a potom potišteno ili natmureno. Muškarci koji odišu veseljem i srećom ocijenjeni su kao najmanje privlačni. Zanimljivo je da je kod obrnutog ocjenjivanja rezultat sasvim suprotan: muškarcima se više sviđaju sretne i nasmijane žene od žena koje odišu ponosom i snagom.

Ovo istraživanje zapravo potvrđuje rodne stereotipe na koje smo naučeni: osmjehivanje se smatra nedostatkom dominacije, a pokazivanje radosti i ljupkosti rezervisano je kao „ženska ekspresija“, dok muškarcu može samo oduzeti na „muškosti“.

Ipak, autori su u zaključku napomenuli da ovi rezultati nemaju veze s tim koga bi žene odabrale za cijeli život: „Od učesnika i učesnica nismo tražili da izaberu potencijalnog dobrog partnera – da jesmo, rezultati bi vrlo vjerovatno bili dosta drugačiji.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije