Žene u Južnoafričkoj Republici žive u strahu od silovanja

Radiosarajevo.ba
Žene u Južnoafričkoj Republici žive u strahu od silovanja

Aktivistkinje i zagovaračice iz Južnoafričke Republike izrazile su ozbiljne sumnje u postojeće zvanične statistike o broju silovanja u ovoj zemlji koje kažu da se taj broj smanjio u odnosu na predhodnu godinu. Aktivistkinje tvrde da žene žive u istom strahu od silovanja kao i prije.

"Ne mislim da su statistički podaci o broju silovanja koje daje policija ispravni, jer većina žena koje su žrtve silovanja ne prijave to policiji zbog moguće stigmatizacije", kaže za agenciju Anadolija Mercy Machisa, istraživačica pri zagovaračkoj grupi Gender Link.

Machisa kaže da se njena organizacija zalaže za istraživanje koje bi bilo vođeno u domaćinstvima, a koje bi ukazalo na tačniji broj žrtava silovanja. Južnoafrička Republika se smatra jednom od zemalja sa najvišom stopom silovanja na svijetu sa 144 prijavljena slučaja godišnje od kojih tek polovina bude procesuirana. Policijske statistike govore da je protekle godine bilo 1,9 posto manje seksualnih zločina nego prije. 

"Ima puno žena koje ne prijave silovanje iz prostog razloga jer ne znaju kako radi pravosudni sistem", kaže Lou Haysom, urednica novinske kuće Agenda novine.

Ona tvrdi i da publikacije koje uređuje izvještavaju o brojnim slučajevima rodnog nasilja te naglašava da su brojevi koje ima policija vjerovatno znatno manji nego što je to u realnosti.

"Moramo ohrabriti žene da se otvore i prijavljuju slučajeve silovanja", kaže ona i dodaje: "Tek tako možemo govoriti o istinitim statističkim podacima".

Godine 2012., Interpol je imenovao Južnoafričku Republiku "svjetskom prijestolnicom silovanja", u kojoj je tek manje od jedan posto slučajeva ove vrste nasilja prijavljeno policiji. Isti izvor je dao procjene prema kojima je više silovanih nego obrazovanih žena.

Machisa, aktivistkinja, za visok stepen silovanja krivi kulturu izražene muškosti u kojoj neki muškarci vjeruju da su žene inferiorne u odnosu na njih.

Južnoafrička Republika tokom augusta obilježava mjesec posvećen ženama koje su marširale ka Union Buildingu u Pretoriji 9. augusta 1956. u znak protesta protiv zakona koji su diskriminirali crne žene.

Prošle sedmice, predsjendik Jacob Zuma je ponovo uvjeravao narod da je njegova vlast spremna da se preda borbi protiv silovanja.

"Nasilje i zlostavljanje žena i djevojaka se jednom mora okončati", rekao je u petak u govoru koji je održao na nacionalni dan žena na Thulamahashe stadionu u provinciji Bushbuckridge Limpopo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije