Žene su sklonije mentalnim oboljenjima od muškaraca

Radiosarajevo.ba
Žene su sklonije mentalnim oboljenjima od muškaraca


Jedno od posljednjih američkih istraživanja je pokazalo da postoje ozbiljne razlike u mentalnim oboljenjima između muškaraca i žena, pa su tako žene 40 posto sklonije oboljenjima od neke mentalne bolesti nego muškarci.

Grupa američkih istraživača dokazali su da su žene sklonije obolijevanju od depresije i anksioznosti dok su problemi muškarci vezani za sticanje fizičke moći.

Istraživanje objavljeno na Univerzitetu u Oxfordu pokazalo je da su žene 75 posto sklonije nego muškarci da pate od depresije i žene su oko 60 posto sklonije problemima poput anksioznosti, odnosno nervoze.

Britanska studija koju je predvodio dr Daniel Freeman, koja će biti objavljena u njegovoj budućoj knjizi, pokušava dati odgovor na pitanje da li su nivoi psiholoških problema različiti kod muškaraca i žena. Freeman napominje da je ovo vrlo značajno pitanje za čovječanstvo koje danas živi vrlo brzim tempom života koji nerijetko rezultira opasnim psihološkim problemima i pristiscima kako kod žena tako i kod muškaraca.

Najnovija studija je pokazala da svaki peti mladi Amerikanac ima određenih mentalnih problema.

Studija britanskih profesora je pokazala da su muškarci skloniji da imaju problema sa ispoljavanjem moći i sile, što je kod njih dva i po puta češća pojava nego kod žena. S druge strane, istraživanje je pokazalo da su problemi sa zadržavanjem koncentracije i šizofrenije u jednakom omjeru prisutni i kod žena i muškaraca.

''Utvrdili smo jedan obrazac ponašanja. Prema njemu, žene su sklonije da pate mnogo više od situacija koje zovemo unutrašnji problemi kao što su depresija i problemi sa snom'', kazao je dr Freeman.

Napomenuo je da su muškarci 'opušteniji', jer svakodnevni stres rješavaju tako što to podijele s okolinom, odnosno vanjskim svijetom.

''Žene svoje probleme koji ih muče pohranjuju u sebe što im stvara dodatni pritisak, a muškarci svoje probleme iznose u vanjski svijet i stresa se rješavaju uz pomoć alkohola ili otvorenim ispoljavanjem ljutnje'', smatra Dr. Freeman.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije