Ženama savjetovano da ne nose mini suknje

Radiosarajevo.ba
Ženama savjetovano da ne nose mini suknje

Ženske organizacije u Indoneziji protestuju nakon izjave parlamentaraca svoje zemlje da će donijeti zakon o zabrani nošenja kratkih suknji na posao, koja će se odnositi na sutkinje, a preporuka da se "suzdrže od nošenja provokativne odjeće" odnosi se na sve žene, kako bi se smanjio broj silovanja u ovoj zemlji.

Kao razlog je, dakako, naveden stoljetni argument da mini suknje i slična "provokativna odjeća" pozivaju na silovanje (i time ga opravdavaju).

"U posljednje vrijeme se dešava mnogo slučajeva silovanja, zato što žene ne nose primjerenu odjeću. Žene nose takvu odjeću u blizini muškaraca, i to mora prestati. Znate kakvi su muškarci - provokativno odijevanje će ih podstaći na akciju", rekao je glasnogovornik parlamenta Marzuki Alie.

Ženske organizacije su rekle da su šokirane ovakvim komentarima i zatražile da se žrtve silovanja prestane demonizirati.

"Smiješno je da ovakve izjave ponovo dolaze iz usta uticajnih ljudi. Mi očekujemo zakone protiv nasilja nad ženama, a ne zakone protiv bilo koje vrste oblačenja", rekla je osnivačica organizacije za žene žrtve silovanja, Chicka Noya, prenosi AFP.

Ova kontroverzna rasprava dešava se samo šest mjeseci nakon što je guverner Džakarte Fauzi Foke Bowo imao slične komentare, naglasivši da su silovanja u javnom prevozu uzrokovana kratkim suknjama koje su nosile žrtve, što je natjeralo Indonežanke da izađu na proteste po uzoru na globalni SlutWalk, noseći transparente na kojima je pisalo Moja mini suknja - moje pravo. Foke you.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije