Zeleni upali u nuklearku i popeli se na reaktor

Radiosarajevo.ba
Zeleni upali u nuklearku i popeli se na reaktor

Devet aktivista Greenpeacea je jutros u zoru provalilo u nuklearnu elektranu kompanije Electricite de France, koja se nalazi u oblasti Norgent-sur-Seine, u blizini Pariza, prenio je BBC. Prije nego što se osiguranje uspjelo snaći, jedan od aktivista se popeo na zaštitnu kupolu reaktora i ondje objesio transparent sa porukom: Ne postoji sigurna nuklearka!

"Cilj nam je bio pokazati da je vrlo lako ući u francusku nuklearku i doći do samog nuklearnog reaktora", poručili su aktivisti Greenpeacea. Prema njihovom mišljenju, nakon što je francuska vlada nakon nuklearne katastrofe koja je pogodila japansku Fukushimu najavila uvođenje bolje zaštite nuklearki, mišljeno je samo na prirodne katastrofe, ali ne i na ljudski faktor.

Posebni savjetnik Nicolasa Sarkozyja o ovom se slučaju očitovao porukom da bi iz upada aktivista trebalo izvući pouku i razmisliti o boljem osiguranju nuklearnih postrojenja.

"Ne smijemo dopustiti da bilo ko tako jednostavno uđe u nuklearku. Možete zamisliti što bi se sve moglo dogoditi", izjavio je predsjednikov savjetnik.

Sedam od devet aktivista je uhapšeno, a nije saopšteno šta se desilo sa ostalo dvoje aktivista. Prema saopštenju Greenpeace, njihovi aktivisti su istovremeno pokušali provaliti u četiri nuklearke, ali je samo ova grupa uspjela u tome.

Francuska preko nuklearnih postrojenja dobija čak tri četvrtine ukupne električne energije koju proizvodi. Upravo zbog toga, protesti ekoloških grupa zbog problema nuklearnog otpada nisu rijetki u Francuskoj, ali se provale u nuklearke ne dešavaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije