Zdrava ishrana za samo jedan euro dnevno

Radiosarajevo.ba
Zdrava ishrana za samo jedan euro dnevno
Aleš Čerin

Slovenac Aleš Čerin je u protekla dva mjeseca na hranu potrošio tek nešto više od 60 eura. Čerin je htio promovirati zdrav i jeftin način prehrane te je svoje troškove kupovine namirnica sveo na jedan euro dnevno. Otac četvero djece jeo je hranu iz svog vrta, a kupovao sam najnužnije. "Trošio sam 1,01 euro na dan za hranu tokom protekla dva mjeseca. Ali jedem jabuke koje rastu u mom vrtu, a uz to imamo i salatu, prasu, grah, endiviju i paprike", izjavio je 48-godišnji otac četvero djece. Cijeli projekt svakodnevno je i bilježio na web stranici Edusatis.si.

Ono što je Čerin htio dokazati svojim eksperimentom je to da je moguće smanjiti svoje izdatke za prehranu nekoliko puta od onoga što trošimo, a istovremeno se na ovaj način i zdravije hranimo. "Konzumerizam u zapadnim društvima je pretjeran, posebno ako se usporedimo sa nerazvijenim zemljama. Želim promijeniti potrošačku orijentaciju i pokazati koliko je zaista dovoljno", izjavio je Aleš.

Tokom svog eksperimenta pio je isključivo vodu, biljni čaj te mlijeko koje je kupovao na farmi u blizini Ljubljane. Naposljetku je izbacio zeleni čaj kao i sir jer su mu bili preskupi i to su jedine stvari koje mu, kaže, nedostaju. Iako je izgubio četiri kilograma jer je nastavio sa svojim svakodnevnim ritualom vježbanja i bicikliranja, kaže kako se osjeća odlično. "Nemam nikakvih zdravstvenih problema, osjećam se odlično i mislim da nikad u životu nisam zdravije jeo". Iako je ranije s vremena na vrijeme popio pokoju čašu vina ili pivo, Aleš ih je izbacio iz ishrane zbog cijene.

Aleš sam pravi svoj jogurt i hljeb, a kestenje koje skuplja u obližnjoj šumi postalo je važan dio njegove jesenske dijete. Iako je njegov projekt zvanično završio, namjerava se nastaviti zdravo hraniti te se nada kako će i drugi krenuti njegovim putem. Dodao je kako brojke pokazuju da porodice u razvijenim zemljama troše i do 400 puta više na hranu nego one u nerazvijenim zemljama. "Ova globalna kriza pokazuje da svijet ne može nastaviti u ovom pravcu.  Imamo problema sa terorizmom samo zato jer nas dio svijeta ne voli zbog naše pohlepe", zaključio je Čerin, prenosi Index.hr.

U napomeni projekta, Čerin je upisao i to:
- Povećala se zahvalnost za darove koje dobijam (za to, npr. da nismo prinuđeni da se brinemo hoćemo li imati hrane, vode ili šta da odjenemo)
- Povećala se svijest o tome da veći dio svijeta živi za manje od 1 Euro dnevno
- Svojim primjerom je pokazao da je na duže staze moguće zdravo se prehranjivati sa mnogo manje sredstava nego što smo to navikli.
- Pronašao je alternative u prehrani, kao što su vlastita proizvodnja i drugi načini kupovine.

Opširnije ovdje

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije