Zdrav zimski obrok koji se lako sprema
Zimski su aduti gusta variva s grahom i mahunarkama koje su toliko hranjive da nam uz njih ne treba mesna nadopuna. A među svim vrstama mahunarki koje su nam na raspolaganju jedna od najzanimljivijih je leća. Pripada skupini zrnatih mahunarki, baš kao i grah, grašak, bob i slanutak. Poznato je oko četrdesetak sorti koje se razlikuju bojom, veličinom i oblikom. Kod nas se najčešće kuha smeđa leća, a mogu se naći i zelena, crvena i crna.
Ako niste do sada pripremali leću, za početak da znate da je možete pripremati na isti način kao grah. Osim variva, leća se može pripremiti kao čorbica, kao prilog nekom mesnom jelu ili pak napraviti zdravi namaz.
Kod kuhanja nemojte pretjerivati s količinom vode. Stoga prvo zakuhajte vodu, a nakon toga dodajte leću, smanjite vatru i lagano kuhajte od 25 do 30 minuta. Kuhate li leću za salatu, neka bude tvrđa, a mekša je više za juhu ili varivo.
Zbog bogatstva proteina, za mahunarke se često kaže da su zamjena za meso jer su pristupačne cijenom, lako dostupne i jednostavne za pripremu te siromašne mastima. Snižavaju razinu šećera i holesterola u krvi, pospješuju probavu, a zbog B-vitamina povoljno utječu na živčani sistem.
Leća se odlično slaže s paradajzom, lukom, bijelim lukom, mesom, suhomesnatim proizvodima, maslinovim uljem te ovčijim i kozijim sirevima.
Varivo s lećom
Sastojci: 200 g zelene leće, 1 mrkva, 1 komad celera, 1 korijen peršuna, 1 velika glavica luka, 3 suha paradajza, 1 kašika koncentrata od paradajza, 2 grančice majčine dušice, lovor, so, biber, nekoliko komadića suhog mesa
Priprema:
1. Očišćenu i opranu leću stavite kuhati u vruću vodu desetak minuta, pa je ocijedite. U širu posudu stavite malo maslinova ulja i na njemu propirjajte sitno nasjeckani crveni luk i bijeli luk. Kad luk postane staklast, dodajte na sitne kockice narezane mrkvu, celer i peršun te suhi paradajz.
2. Kad povrće omekša, dodajte koncentrat paradajza i leću, te podlijte temeljcem, ako ga imate, ili običnom vodom. Dodajte lovorov list i otkinute listiće majčine dušice. Posolite i pobiberite te pustite da vrije dvadesetak minuta.
3. Prije samog kraja dodajte nasjeckani peršun i prema potrebi dodajte soli i bibera. Suho meso pecite na suhoj tavi dok postane hrskavo pa ga odložite na kuhinjski papir. U tanjir stavite varivo, prelijte ga s malo maslinova ulja te ukrasite kriškama suhog mesa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.