Zbogom tradiciji: U modi su feministička vjenčanja

Radiosarajevo.ba
Zbogom tradiciji: U modi su feministička vjenčanja

Slika mlade sa velom koja ide ka oltaru dok pod ruku drži oca, postaje lagano stvar prošlosti zbog novog trenda, feminističkih vjenčanja, piše Daily Mail.

Žene odbijaju vjereničko prstenje, ne žele da ih predaju mužu kao vlasništvo i nose vjenčanice koje nisu tradicionalno bijele boje.

Stručnjaci su ispitali 200 budućih nevjesti i otkrili da četvrtina njih planira zadržati djevojačko prezime kad uđe u brak, dok jedna od deset neće nositi bijelu vjenčanicu. Tradicija nošenja vjereničkog prstena također izumire jer žene osjećaju da je prsten znak pripadanja nekome, a slično misle i o velu, čija je simbolika otkrivanje nevine djevojke pred suprugom.

Ipak, piše Daily Mail, premda su ovakva, feministička vjenčanja, sve popularnija, većinu od 76 posto budućih supruga kaže da bi željele da ih otac dovede do oltara.

Elki Parmar sa Weddings Days, koji je sproveo istraživanje, kaže:

„Neke mladenke s kojima smo razgovarali čine sve što mogu da svoje vjenčanje učine što je moguće više feminističkim. Mnoge ne žele nositi bijelu vjenčanicu jer ona simbolizira nevinost žene, a običaje poput uzimanja prezimena svog muža smatraju priklanjanjem patrijarhalnoj ideologiji“.

Ipak, dodaje on, mnoge mladenke i dalje na svojim vjenčanjima žele tradicionalne ceremonije, ne zato što su one protiv feminističkih ideja, nego zato što, na primjer, naprosto vole svog oca i žele s njim doći do oltara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije