Zbogom kondomima? Otkrivena nova muška kontracepcija

Radiosarajevo.ba
Zbogom kondomima? Otkrivena nova muška kontracepcija

Još sedamdesetih godina prošlog vijeka započeto je istraživanje nove kontracepcije - ultrazvučnih tretmana.

Korištenjem određene vrste ultrazvučnih talasa izvršen jeeksperiment na pacovima, piše Mondo.rs.

Itraživači su ultrazvucima uspjeli značajno smanjiti proizvodnju sperme u testisima pacova. Najbolji rezultati su postignuti poslije petnaestominutnog tretmana koji je izvođen u dva dana u kombinaciji sa toplom slatnom vodom, piše Man's Health.

Tretman je bio efikasan i bezbjedan i za druge životinje: majmune i pse. Osim toga, tretman je ranije uključivao muškarce koji su morali, sticajem okolnosti, ukloniti svoje testise. Naveli su da je procedura bila bezbolna, i da su imali samo blagi osjećaj topline.

Ipak, ovaj metod još uvek nije usavršen za svoju premijeru. Istraživač dr James Tsuruta je za BBC izjavio: "Potrebna su dalja istraživanja da bi se utvrdilo koliko dugo traje kontraceptivni efekat i da li je bezbjedno koristiti ga više puta."

Iako ova metoda nije efikasna u pogledu zaštite od polno prenosivih bolesti, ona ima veliki potencijal u kontroli mogućih trudnoća.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije