Zbog H7N3 ubijeno 2,5 miliona ptica

Radiosarajevo.ba
Zbog H7N3 ubijeno 2,5 miliona ptica

Na farmama peradi na zapadu Meksika u protekle tri nedjelje ubijeno je 2,5 miliona ptica, u pokušaju da se zaustavi širenje epidemije ptičje gripe.

Prema podacima UN, virus odgovoran za ovu epidemiju ptičje gripe, H7N3, povremeno je izazivao bolest kod ljudi u raznim dijelovima svijeta, ali ne prenosi se lako sa čovjeka na čovjeka. Zvaničnici su objavili da su obišli 148 farmi peradi i da je na 31 pronađena ptičja gripa, na 34 nije, dok rezultati za ostale još nisu gotovi.

Od 3,4 miliona ptica pogođenih epidemijom, ubijeno je 2,5 miiliona u okviru mjera kontrole i iskorjenjivanja bolesti, saopćilo je ministarstvo poljoprivrede Meksika.

Epidemija je registrovana 20. juna u državi Jalisco, a meksička vlada je 2. jula proglasila vanredno stanje u oblasti zdravlja životinja na teritorji čitave države koja je suočena sa agresivnom epidemijom.

Iz Pakistana je uvezeno milion vakcina i napravljena je vakcina na bazi sjemena koja će biti isporučena u četiri laboratorije koje u prvoj turi treba da proizvedu više od 80 miliona doza, navodi AFP.

U Meksiku je 2009. godine izbila epidemija tzv. svinjske gripe. Širenje virusa H1N1 preraslo je u globalnu pandemiju koja je odnijela 17 hiljada života.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije