Zbog čega čaj od žalfije ne treba često konzumirati
Žalfija je izuzetno zdrava, ali samo ako se koristi kako je propisano.
Listovi žalfije puni su antioksidanata koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Pored toga, žalfija ima i antimikrobna svojstva, zbog čega su je ljudi su koristili kao biljku za dezinfekciju.
Jedna kašičica mljevene žalfije sadrži 10 posto dnevne vrijednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i protiv zgrušavanja krvi. Takođe, ova biljka ima brojne hranljive sastojke poput magnezijuma i vitamina A.
Zastrašujući prizori: Ovako izgleda Jablanica nakon velikog nevremena
Međutim, pošto žalfija sadrži tujon, jedinjenje koje je toksično u velikim količinama, čaj od žalfije ne treba piti svakog dana.
Kako se pravilno konzumira čaj od žalfije?
Kako biste napravili čaj od žalfije, preporučuje se da dodate dvije kašičice žalfije u 300 ml vrele vode, i ostavite da odstoji 15 minuta.
Iako je gorak, čaj od žalfije treba piti kad je vruć, jer čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju holesterola.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.