Zaustavljanje starenja pozitivnim promjenama u životnim stilovima

Radiosarajevo.ba
Zaustavljanje starenja pozitivnim promjenama u životnim stilovima

Pozitivne promjene u životnim stilovima, poput pridržavanja zdrave prehrane i  umjerene tjelovježbe, mogu usporiti proces starenja, zaključak je studije objavljene u časopisu The Lancet Oncology, piše Centar-zdravlja.net.

Istraživači sa Univerziteta u Kaliforniji otkrili su da pojedine promjene u stilu života mogu povećati duljinu telomera.

Telomere su smještene na krajevima hromosoma, štite ih od oštećenja i kontroliraju proces starenja. Ako su telomere skraćene ili oštećene, stanice brže stare i odumiru, pokrećući proces starenja.

Za potrebe istraživanja, autori studije analizirali su dvije skupine muškaraca kojima je dijagnosticiran nizak rizik od raka prostate. Ni u jednoj skupini nije bilo konvencionalnih tretmana raka, poput operacije ili zračenja.

Od ispitanika u prvoj skupini se zahtijevalo da promijene svoje životne stilove tako što su u prehranu uveli cjelovite žitarice, voće i povrće, umjereno vježbali, upravljali stresnim situacijama putem posebnih tehnika, kao što su meditacija i joga, te bili intimniji i više se družili s drugim ljudima.

Ispitanici druge skupine nisu uvodili ikakve promjene. Istraživači su mjerili duljinu telomera na početku istraživanja i ponovno na kraju, nakon pet godina.

Istraživanje je pokazalo da je u skupini koja je uvela promjene u životni stil došlo do povećanja duljine telomera za 10 posto, dok je kod muškaraca koji nisu mijenjali svoje navike došlo do smanjenja za 3 posto.

Što su više pozitivnih promjena ispitanici uveli u svoj životni stil, produljenje telomera bilo je veće.

Istraživači tvrde da bi dodatna istraživanja, koja bi uključila veći broj različitih ispitanika, bila korisna u budućim otkrićima utjecaja životnih stilova na duljinu telomera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije