Zatvorenik ateista primoran ići na religijski program rehabilitacije

Radiosarajevo.ba
Zatvorenik ateista primoran ići na religijski program rehabilitacije

Zatvoreniku ateisti, na izdržavanju uslovne kazne, bit će isplaćena odšteta nakon što ga je država vratila u zatvor zbog odbijanja učestvovanja u religijskom rehabilitacijskom programa, koji je Federalni sud izglasao u petak.

Tročlano sudstvo je odlučilo da je okružni sudija pogriješio kada je onemogućio Barryu A. Hazleu Jr, novo suđenje, piše Huffingtonpost.com.

Zbog odluke koja bi mogla imati i teže posljedice sud je naredio okružnom sudiji Sacramenta da razmotri odluke kojima zatvorenici na uslovnoj kazni prisustvuju programima rehabilitacije koju su fokusirani na Boga ili "višu silu".

Hazle je služio kaznu zbog posjedovanje metafetamina 2007. godine, a uslov njegove uslovne kazne bio je učestvovanje u programu iz 12 koraka koji je zahtijevao višu silu.

Hazle, dugogodišnji ateista i član nekoliko sekularnih humanističkih grupa rekao je svom staratelju da ne želi učestvovati u tom programu i da bi učestvovao u sekularnom.

Hazle je podnio tužbu pozivajući se da su mu narušena prava garantovana Prvim amandmanom.

Sekularni program u 12 koraka provodi se u više programa u Kaliforniji, ali ga u tom periodu nije bilo blizu Hazleovog doma.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije