Zastrašujući video: Građevinski alat u operacijskim salama

Radiosarajevo.ba
Zastrašujući video: Građevinski alat u operacijskim salama

Liječnici u moldavskoj državnoj bolnici u operacijama koriste građevinski alat, uključujući i električnu bušilicu te kliješta.

U uznemirujućoj snimci koja je procurila u medije i na internet – objavio ju je Reuters, piše Avaz - jasno se vidi korištenje alata u operacijama. Snimka, koju je pustila moldavska državna televizija, snimljena je u dječjoj bolnici u Chisinau, navodno ovog ponedjeljka.

Upozoravamo čitatelje na uznemirujući sadržaj:

„Ovo je obična građevinska bušilica koja nije namijenjena za medicinske svrhe. Ne možemo je potpuno sterilizirati kako bi je liječnici uzeli u ruke pa ih medicinske sestre drže u rukama dok ih mi usmjeravamo“, kazao je ravnatelj traume u bolnici Grigore Rusanovsici.

Glavni liječnik u bolnici, Nicolae Starciuc, je rekao lokalnim medijima kako su drugi liječnici pustili snimku u medije kako bi njega ocrnili. „Ne vjerujem da je ovo bušenje iz operacijske dvorane“, rekao je šef zdravstvenog odjela u Chisinauu Mihai Moldovanu.
Liječnici upozoravaju da bolnica već godinama nije dobila novu opremu: „Bušilicu koristimo već decenijama, a bez uspjeha su bili svi naši pokušaji da dobijemo novu medicinsku opremu“, kazao je liječnik Nicolae Curca.

Premijer Iurie Leance je naredio ministru zdravstva Andrei Usatii da odmah pokrene istragu o incidentu. Ministar je kazao lokalnoj televiziji da je korištenje kućanskih alata dozvoljeno u određenim situacijama, no i da ta bolnica ima primjerenu opremu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije