Zašto žene žive duže od muškaraca

Radiosarajevo.ba
Zašto žene žive duže od muškaraca

Zašto žene žive duže od muškaraca? Zato što nemaju žene. Tako kaže vic, a nauka nešto sasvim drugo.

Duži životni vijek žene ne duguju samo uravnoteženijem stilu života ili činjenici da redovnije posjećuju ljekara, već prije svega naslijeđenom genetskom materijalu, tvrdi grupa istraživača iz Tokiju u studiji objavljenoj u časopisu Human Reproduction.

Radeći na miševima, japanski naučnici su izdvojili poseban gen koji je, iako zastupljen kod oba pola, aktivan samo kod muškaraca. Oni vjeruju da ovaj gen omogućava muškarcima da budu dominantniji pol - da imaju veće i snažnije tijelo, ali nauštrb životnog vijeka.

Tim istraživača, predvođen profesorom Tomohirom Konom, proučavao je ženku miša koju su DNK manipulacijom "proizveli" koristeći isključivo genetski materijal dvije ženke, tj. bez doprinosa genetskog materijala mužjaka.

Istraživanje je pokazalo da je ova "super mišica", iako vidno manja, živjela duže i imala bolji imuni sistem od mišice sa normalnim genetskim naslijeđem.

Japanski naučnici vjeruju da se ključ krije u genu Rasgrf1 koji se nasljeđuje od oca. Iako ga nasljeđuju oba pola, on se aktivira kod muškaraca, ali ne i žena, te tako muškarci nose u sebi sjeme svoje 'autodestrukcije', navode oni.

Naučnici su, također, potvrdili ranija istraživanja koja su pokazala da žene žive duže zato što ne obavljaju teške fizičke poslove i zato što su manje izložene stresu od muškaraca.

"Svima je poznato da u skoro svim kulturama u svetu žene žive duže. Naš cilj je bio da objasnimo zašto je to tako jer nismo bili sigurni da li na dugovječnost utiče genetski materijal koji nasljeđujemo od roditelja", kazao je profesor Kono.

Inače, činjenica da žene žive duže od muškaraca ne odnosi se samo na ljudska bića već i na gotovo sve ostale sisare.

mtsmondo.rs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije