Zašto vam je uvijek hladno?

Radiosarajevo.ba
Zašto vam je uvijek hladno?

Niske su temperature, pa nam se često zbog hladnoće rumene obrazi i zalede prstići. A ako vam je hladno i nakon što ste se dovoljno utoplili, razlozi tome mogu biti brojni, piše Redbookmag.

Štitna žlijezda

Štitna žlijezda kontrolira metabolizam, a kada je ona slabo aktivna, tada vam može biti češće hladno nego obično. Standardni testovi krvi mogu "propustiti" znakove hipotireoze kod većine pacijenata. 

Željezo

Željezo je potrebno kako bi "dostavilo" kisik u ćelije, kao i za energiju, a nizak nivo ovog minerala može objasniti zbog čega vam je uvijek hladno. 

San

Nedovoljna količina sna može poremetiti nervni sistem koji pomaže u reguliranju tjelesne temperature. Prije interneta, u prosjeku se spavalo i do devet sati, danas taj prosjek iznosi šest i po sati. Da biste saznali koliko je vašem tijelu sna potrebno, obratite pažnju na to kada se prirodno budite.

Cirkulacija

Ukoliko vam ruke postaju bolne i osjetite neugodno peckanje svaki put kada ste napolju duže vrijeme, to može biti znak Raynaud fenomena. To se dešava kada se krvni sudovi i manje arterije koje kožu snabdijevaju krvlju sužavaju i ograničavaju cirkulaciju u ekstremitetima. Uzimanje magnezija može olakšati simptome.

Gljivice

Gljivična infekcija kandidom može toliko opteretiti vaš sistem da to remeti rad hipotalamusa, glavne žlijezde u organizmu koja je povezana i s regulacijom tjelesne temperature. Osim toga što vam je hladno, drugi ne tako privlačni simptomi infekcije kandidom uključuju sindrom iritabilnog kolona i upalu sinusa.

Kilaža

Previše mršave žene nemaju dovoljno masnih naslaga koje služe kao "izolacija" te ih to čini osjetljivijima na hladnoću. Upravo iz tog razloga bi bilo mudro da se pobrinete da vaš indeks tjelesne mase nije ispod 18.5.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije