Zašto trebamo jesti jagode

Radiosarajevo.ba
Zašto trebamo jesti jagode

Jagode su veoma zahvalno voće jer od njih možemo pripremati razne poslastice, od voćnih salata, šejkova do kolača i brzih deserta.

Ono što je posebno dobro kod jagoda su ljekovita svojstva koja imaju i zbog kojih bi ih trebalo ovih dana, kada je sezona, stalno jesti.

Antioksidanti

Jagode su četvrte po redu na listi namirnica s najvećom koncentracijom antioksidanata. Antioksidanti štite vaše tijelo od slobodnih radikala, koji ubrzavaju starenje i izazivaju mnoge bolesti.

Izvor vitamina C

Ovaj vitamin ojačava arterije i nadbubrežne žlijezde koje su poznate i kao žlijezde stresa, a one zahtijevaju veću količinu vitamina C od svih organa u tijelu. Samo osam jagoda ima više vitamina C od jedne narandže.

Regulator šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da jagode mogu pomoći pri regulaciji šećera u krvi. Samo jedna šolja dnevno može igrati veliku ulogu u prevenciji krvnih bolesti. Nivo šećera u krvi povezan je s gojaznosti, promjenama raspoloženja, dijabetesom i hipoglikemijom.

Antiupalna dejstva

Jagode ublažavaju bol. Nauka je dokazala da jagode smanjuju markere upale. Preporučuje se da ih konzumirate tri puta sedmično da biste smanjili rizik od upala.

Sagorijevaju masne kiseline

Jagode sadrže antocijanine, koji pomažu pri sagorijevanju masnih naslaga na tijelu, jer ih tijelo koristi kao gorivo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije