Zašto tokom vikenda više jedemo?

Radiosarajevo.ba
Zašto tokom vikenda više jedemo?

Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi tokom vikenda unese više kalorija, u odnosu na ostale dane u sedmici.

Nakon naporne radne sedmice je potpuno razumljivo da se želite opustiti i uživati u slobodnom vikendu, što često znači i uživanje u namirnicama koje ne konzumirate tokom sedmice.

Stručnjaci ističu da vikendom ne unosimo više hrane, već unosimo hranu koja sadrži više kalorija. Skloniji smo prekomjernoj konzumaciji slatkiša, grickalica, alkohola i zaslađenih sokova, piše Centar-zdravlja.net.

Prekomjeran unos kalorija tokom vikenda može ugroziti vaš proces mršavljenja i možete se udebljati čak 2 kilograma, stoga je važno da i tokom vikenda dobro pazite što jedete.

Istraživanja su pokazala da čak i osobe, koje nisu nužno slobodne svakog vikenda, također unose više kalorija, a mi vam donosimo objašnjenja stručnjaka.

Drugačiji dnevni raspored

Vaš dnevni raspored tokom sedmice se značajno razlikuje od rasporeda tokom vikenda. Tokom vikenda možete duže spavati i imate više vremena za razmišljanje o hrani i pripremi hrane.

Društvena okupljanja

Dokazano je da u društvu jedemo više. Hrana, koja je tipična za društvena okupljanja, sadrži puno kalorija kojih niste ni svjesni.

Konzumacija alkohola

Alkohol je također izvor kalorija, a vikendom smo skloniji konzumaciji alkohola, u odnosu na ostale dane tokom sedmice.

Nagrada za proteklu sedmicu

Ako ste tokom radnih dana u sedmici pazili šta i koliko jedete, tokom vikenda ćete možda imati osjećaj da se možete nagraditi uživanjem u većoj količini hrane i hrani s visokim udjelom kalorija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije