Zašto se mamurnima jede burek?

Radiosarajevo.ba
Zašto se mamurnima jede burek?

Želja za masnom hranom nakon unosa previše alkohola ukorijenjena je u dalekoj prošlosti, piše B92.

Sisari vole visokokaloričnu hranu i masnoće koje daju najviše kalorija po gramu u odnosu na sve druge namirnice. Obično ljudi uspijevaju da kontrolišu takve porive, ali kada nas sustigne parališući mamurluk, instinkti prorade, tvrde stručnjaci.

"Svi sisari su skloni tome da jedu kaloričniju hranu, a masnoća je u tom pogledu najsadržajnija dostupna hrana", objašnjava David Levitsky, profesor humane ekologije i nutricionizma na Univerzitetu Cornell.

Trijezni vjerovatno nećete imati takve porive, ali nakon noći u kojoj ste uživali u čašici više, gubite naučene kočnice.

Drugim riječima, ljudi su programirani da uživaju u masnoj i slatkoj hrani, a tome doprinosi i lučenje dopamina tokom konzumiranja takvih namirnica. Kombinacija tih faktora čini da se iznova vraćamo kaloričnoj hrani, čak i kad znamo da nam nije potrebna.

Još jedno objašnjenje naše želje za mastima dok smo mamurni obuhvata hemikaliju galanin koja utiče na mozak. Naučnici smatraju da njeno lučenje podstiče povećanje triglicerida koji se nalaze u alkoholu. Trigliceridi, odnosno kalorije pretvorene u masne ćelije, tijelo otpušta kada ogladnimo.

Unošenjem veće količine masne hrane i alkohola, nivo triglicerida se povećava, a to podstiče proizvodnju galanina. Rezultat je to da alkohol podstiče želju za masnom hranom, a masnoća, kada je unesemo, samo podgrijava tu potrebu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije