Zašto se isplati biti strpljiv sa djecom

Radiosarajevo.ba
Zašto se isplati biti strpljiv sa djecom

Vrijeme i strpljenje koje roditelji ulože u svoje dijete doprinose njegovom odrastanju. Ignorisanje nereda, podsticanje kreativnosti ili zajednička igra sa njima pravi načini da investirate u vaše dijete, piše portal Najboljamamanasvetu.com. Evo kako da djeci proširite vidike:

Prihvatite činjenicu da djeca prave nered

Ovo je pravo ulaganje u njihovu maštu. Koliko god djeca mogu da nas iznerviraju neredom koji prave u kući, važno je da ne zaboravimo značaj njihovog nereda. Svojom igrom oni otkrivaju svijet i pokazuju nam da treba da sagledamo više od igračaka na podu, treba da razumijemo da je svako puštanje dece da se slobodno igraju ulaganje u ono što će oni jednog dana da postanu.

Dozvolite im da budu kreativni

Ohrabrite ih da izmišljaju, maštaju i zamišljaju nove stvari koje ne prate očigledna pravila. Pružite im priliku da budu kreativni i budite spremni na nered iz tačke 1. Konkretne ideje pronađite na ovom linku

Obezbijedite im slobodno vrijeme

Djeci jeste potreban raspored, ali im je isto tako potrebno i slobodno vrijeme za otkrivanje stvari koje ih zanimaju. Treba im vrijeme za snove, vrijeme u kome niko neće ići za njima i govoriti im da požure jer se opet negde kasni.

Igrajte se sa njima

Djeca žele da budu sa vama i žele vašu pažnju. Ovo ne znači da morate da budete njihov zabavljač po cijeli dan, ali znači da povremeno trebate da ostavite ono što radite i jednostavno se posvetite svom djetetu. Uključite se u njihovu igru.

Uvedite rutinu u život

Vama se rutina može činiti kao najava dosadnog života, ali za djecu je ona prava sreća jer im omogućava da znaju šta ih očekuje. Rutina im pruža sigurnost i zadovoljstvo. Može biti veoma jednostavna, ali je prava investicija za mir u dječijoj duši.

Pričajte lijepo o njima

Čak i kad ste nervozni i umorni od svih poslova koje imate da uradite, pričajte lijepo o svojoj djeci. Lako je žaliti se stalno i na sve, ali sigurno to nije ono što želite da čuju vaša djeca. Potrudite se da pričate lijepe stvari i budete pozitivan uticaj.

Naglašavajte značaj porodice

Porodica je pravi dar, braća i sestre, ukoliko ih dijete ima, važni su tokom cijelog života, a zajedničko porodično vrijeme je prava sreća. Naglašavajte značaj porodice, čak i ako ste samohrani roditelj i radite na jakim vezama između vas. 

Uložite u sebe

Roditeljstvo je teško i mamama je ponekad potreban predah. Potrebna im je podrška i bavljenje nečim što vole. Pronađite nešto što vas ispunjava: šivenje, pletenje, pisanje, sviranje nekog muzičkog instrumenta, ples, trčanje ... Bilo šta, važno je samo da imate vremena za vaše strasti. Nemojte čekati da djeca porastu, počnite odmah i budite im primjer, savjetuje portal Najboljamamanasvetu.com.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije