Zašto se bebama mijenja boja očiju ubrzo nakon rođenja?

Radiosarajevo.ba
Zašto se bebama mijenja boja očiju ubrzo nakon rođenja?

Često se dešava da bebe kada se rode imaju plavkaste ili sivkaste oči, no s vremenom se boja promijeni. Da li ste se ikada zapitali zbog čega?

Najčešće se to dešava kada su bebine oči plave boje. Do šestog mjeseca se boja već promijeni, a može se desiti i više puta do šeste godine. 

Boja irisa (obojenog dijela oka) zavisi od količine melanina koji je prisutan u irisu, kao i od gena koje je beba naslijedila, mada ima i drugih faktora. Za pigmentaciju irisa su odgovorna tri gena. Najčešće boje očiju su zelena, braon i plava, a rjeđe su sive i tamno smeđe oči. 

Kada je količina melanina u očima vaše bebe mala, oči će joj biti plave. Bebe koje imaju svetliju put, imaju i manje melanina, pa je veća verovatnoća da će im oči biti svijetle, dok će tamnopute bebe najvjerovatnije imati smeđe oke. 

Ako melanina ima više, boja očiju je zelena i tamno smeđa. 

Tamnjenje očiju se u velikom broju slučajeva događa kasnije zbog toga što smeđi pigment često nije prisutan pri rođenju, ali se vremenom sve više stvara. 

Najveće promjene u boji očiju se dešavaju u periodu između šest i devet mjeseci.

Zelene oči mogu postati smeđe, smeđe mogu postati još tamnije... Samo ne može tamna boja preći u svijetlu, prenosi Parents.

A ukoliko vas zanima koje boje će biti oči vaše bebe - pogledajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije