Zašto nikada ne biste trebali piti kafu ili čaj na poslu
Većini ljudi teško je zamisliti dan na poslu bez šolje omiljenog napitka. No za vas imamo loše vijesti.
Ako imate svoju šolju u uredu ili koristite posuđe iz uredske kuhinje, postoji velika šansa da su navedeni predmeti prekriveni opasnim bakterijama, ali i fekalijama, piše Men's Health.
Studija koju je proveo Charles Gerba, profesor mikrobiologije okoliša na Univerzitetu Arizona, pokazala je da čak 90 posto uredskog posuđa na sebi ima opasne bakterije koje zaposlenici svakodnevno unose u organizam.
Za Men's Health je otkrio i da pranje tog posuđa spužvicama i krpama koje stoje u uredskoj kuhinji može samo pogoršati stvar jer će se dodatne bakterije s njih prenijeti na šalice, gdje mogu preživjeti i do tri dana.
Iako sve navedeno zvuči poprilično obeshrabrujuće, rješenje za uživanje u kafi ili čaju na poslu ipak postoji.
Gerba savjetuje da svoju šolju svakog dana ponesete kući i dobro je operete vrelom vodom ili u perilici posuđa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.