Zašto nam treba feminizam?

Radiosarajevo.ba
Zašto nam treba feminizam?

Treba nam feminizam jer moja baka nikada nije mogla da bude predsjednica bilo čega - jer su žene još nekoć smatrane za bića manje vrijednosti, nikada dovoljno inteligentne i  sposobne poput muškaraca. Treba nam feminizam jer mnogi još i danas imaju to isto mišljenje.

Hiljadu razloga zašto je feminizam važan (i danas)

Treba nam feminizam jer se ženama i dalje govori da njihov rad manje vrijedi od onog muškog, 77% do 82% vrijedan, tačnije, ovisno o statistici. Treba nam feminizam jer je osnaživanje žena važan proces, a edukacija žena je u direktnoj vezi sa sretnijim brakova ili problemima tipa smanjenja stope HIV-a i smanjenja stope smrtnosti novorođenčadi.

Treba nam feminizam jer su moja majka i veliki broj žena poput nje dio statistike u svijetu gdje je jedna od tri žena fizički zlostavljana, seksualno zlostavljana, vrijeđana, uznemiravana, maltretirana  tokom svog života. Treba nam feminizam jer svake dvije minute, jedna žena postaje dio ove iste statistike i ne mogu da prestanem da razmišljam o tome da će se moja najbolja prijateljica ili sestra naći u toj statistici.

Treba nam feminizam jer milioni žena dožive nasilje od svojih partnera svake godine, a većina nikada o tome i ne govori, zbog straha da bi ih se partner odrekao i stida od svojih voljenih ili odbacivanja od strane zajednice u kojoj žive. Treba nam feminizam jer mnoge od ovih žena će biti naučene da mrze sebe i svoja tijela, a posljednja stvar koju naša kultura treba jeste - još mržnje.

Trebam nam feminizam jer moramo raditi na tome da kreiramo bolji svijet, onaj u kojem bismo željeli da odgajamo djecu - bez obzira na njihov pol po kome su 'svrstana' po rođenju.

Treba nam feminizam jer svijet gradimo svi zajedno i moramo stati uz žene koje volimo da pokažemo koliko nam znači jednakost. Treba nam feminizam jer ova promjena nije samo slogan, promjena nam daje razlog da živimo.

Puni članak možete pročitati ovdje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije