Zašto med nema rok trajanja
![Zašto med nema rok trajanja](https://radiosarajevo.ba/assets/default/article/871x540.jpg)
Postoje namirnice koje zbog svog sastava mogu trajati dugo. Među njima se nalazi i med. Zašto je tako, otkriva nam Ordinacija.hr.
Med je u osnovi šećer, a on sadrži male količine vode što otežava razvoj bakterija i mikroorganizama. Njegova pH kiselost iznosi između 3 i 4.5, što je dovoljno za uništavanje svega što bi se poželjelo nastaniti u medu. Dakle, šanse za preživljavanje bakterija su jako male.
I pčele utječu na njegovu dugotrajnost
Pčele sakupljaju nektar, koji je pun vode (između 60 i 80 posto), no tokom stvaranja meda, pčele uklone dovoljno vode samo mahanjem krila. Pčele posjeduju enzim kojeg izbacuju kako bi napravile med, a kada se ovaj enzim pomiješa s nektarom nastaju dva spoja – glukonska kiselina i vodikov peroksid koji će također pomoći u borbi sa svim negativnim stvarima koje planiraju nastati u medu.
Arheologija
Arheolozi su u svojim iskopinama često nailazili na posude s medom, potpuno očuvane. Uz med, nailazili su još namirnica koje su zadržale svoju svježinu: so, šećer, osušena riža su neke od njih. Vjerovatno biste odmah poskočili i probali med, ali istraživanja naglašavaju da, za razliku od drugih dugovječnih namirnica, med gubi svoja ljekovita svojstva.
Dakle, ako med dobro zatvorite, može trajati vječno.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.