Zašto med nema rok trajanja

Radiosarajevo.ba
Zašto med nema rok trajanja

Postoje namirnice koje zbog svog sastava mogu trajati dugo. Među njima se nalazi i med. Zašto je tako, otkriva nam Ordinacija.hr.

Med je u osnovi šećer, a on sadrži male količine vode što otežava razvoj bakterija i mikroorganizama. Njegova pH kiselost iznosi između 3 i 4.5, što je dovoljno za uništavanje svega što bi se poželjelo nastaniti u medu. Dakle, šanse za preživljavanje bakterija su jako male.

I pčele utječu na njegovu dugotrajnost

Pčele sakupljaju nektar, koji je pun vode (između 60 i 80 posto), no tokom stvaranja meda, pčele uklone dovoljno vode samo mahanjem krila. Pčele posjeduju enzim kojeg izbacuju kako bi napravile med, a kada se ovaj enzim pomiješa s nektarom nastaju dva spoja – glukonska kiselina i vodikov peroksid koji će također pomoći u borbi sa svim negativnim stvarima koje planiraju nastati u medu.

Arheologija

Arheolozi su u svojim iskopinama često nailazili na posude s medom, potpuno očuvane. Uz med, nailazili su još namirnica koje su zadržale svoju svježinu: so, šećer, osušena riža su neke od njih. Vjerovatno biste odmah poskočili i probali med, ali istraživanja naglašavaju da, za razliku od drugih dugovječnih namirnica, med gubi svoja ljekovita svojstva.

Dakle, ako med dobro zatvorite, može trajati vječno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije