Zašto i kako 'slomljeno srce' toliko boli? (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Zašto i kako 'slomljeno srce' toliko boli? (VIDEO)

U nekim studijama stručnjaci su došli do zaključka da će ljudi radije izabrati fizičku bol nego društveno isključenje ili osjećaj nepripadnosti.

Često je postavljeno pitanje je li duševna bol zaista prava bol ili samo loš osjećaj te je li preko nje teže preći nego preko fizičkog bola, a sada je ekipa Asap Sciencea snimila video koji objašnjava zašto 'slomljeno srce' toliko boli.

Mišljenje stručnjaka: Kako se nositi sa gubitkom voljene osobe

Naime, kada se posječemo, udarimo ili na bilo koji način fizički povrijedimo, aktivira se isti dio mozga koji je odgovoran i za percepciju emocionalnog, psihičkog bola, stoga razlika između te dvije vrste bola nije toliko velika koliko nam se činilo.

Često oblike psihičkog i emocionalnog bola opisujemo pojmovima koji su inače rezervisani za nanošenje fizičkih povreda ('Istrgnuo/la mi je srce', 'To mi je kao šamar u lice', 'Zabio/la je mi je nož u srce',...), što je još jedan dokaz njihove povezanosti.

Evolucijom su bića razvila potrebu za socijalizacijom s ostalim jedinkama svoje vrste, stoga otuđenost od nama sličnih doslovno boli, a taj je osećaj izazvan povećanim izlučivanjem hormona kortizola i smanjenim lučenjem norepinefrina; količinske promjene tih hormona u našem tijelu stvarno mogu izazvati pravu fizičku bol, piše 24sata.rs.

Na isti način kako zavoji i lijekovi pomažu pri fizičkim povredama, iz 'Asap Sciencea' poručuju kako će podrška društva zaliječiti emocionalne rane izazvane prekidom ljubavne veze, gubitkom voljene osobe ili sličnim nesretnim događajima.

Zaključak videa prilično je jednostavan: u slučaju fenomena 'slomljenog srca' okružite se društvom i vama dragim ljudima jer je naučno dokazano da ljudsko zadovoljstvo proizlazi iz pripadnosti nečemu i nekome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije