Zašto hrčemo i kako prestati?

Radiosarajevo.ba
Zašto hrčemo i kako prestati?

S obzirom na današnji Svjetski dan spavanja., recimo i koju riječ o problemu mnogih - hrkanju. 

Hrkanje je najčešće izazvano vibracijom do koje dolazi strujanjem zraka preko opuštenog mekog nepca. Pun želudac, previše nikotina, pretilost, začepljenje sinusa, neprirodan položaj jezika, začepljen nos - su, također, uzročnici hrkanja. Hrkanje se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, ali žene nerijetko imaju problema zbog hrkanja svog partnera. Studija britanskih znanstvenika je pokazala da žene izgube oko 23 dana sna godišnje zbog hrkanja svojih partnera

No, hrkanje ne predstavlja samo neugodan problem za osobe koji spavaju u vašoj blizini, već može predstavljati i indikator ozbiljnog medicinskog problema zvanog opstruktivna apneja

Apneja se javlja kad je onemogućen normalan dotok zraka u pluća i može uzrokovati srčane, ali i druge zdravstvene probleme. No, apneja nije jedini problem za osobe koje hrču. Po istraživanjima američkih znanstvenika, rizik od prerane smrti je viši nego inače kod osoba koje hrču. Hrkanje, ali i drugi poremećaji spavanja, igraju veliku ulogu u zdravstvenom stanju pojedinca. 

Kako se riješiti hrkanja?

Doktori preporučuju da osobe koje se žele riješiti poteškoća u spavanju, prvo testiraju da li boluje od opstruktivne apneje. Osim hrkanja, ta bolest uzrokuje i kratkotrajan prestanak disanja, praćen davljenjem i intenzivnim zvukom, dok se borite povratiti dah i normalan ritam disanja. Ako je problem samo u hrkanju, postoji nekoliko načina kako ga se riješiti.

Tzv. Konzervativna metoda - Taj metod omogućuje da sami sebe pomognete riješiti se hrkanja. Da bi to postigli, probajte da promijenite položaj spavanja, smršate, izbjegavate alkohol i lijekove za smirenje ili spavanje, a možete i udisati paru prije spavanja, kako bi pročistili disajne puteve. 

Pomagala – Postoji niz pomagala koji mogu pomoći u borbi protiv hrkanja, ali ona najćešće nisu ugodna za nošenje. Može se koristiti oralni uređaj koji drži jezik za vrijeme spavanja, nosno - ždrijelne ili usno - ždrijelne tubuse koji guraju jezik prema naprijed, ili ortodontski aparat koji drži donju vilicu i ne dopušta da se opusti. Za apneju se preporuča uređaj CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) - maska ili zračna udlaga koja održava dišni put otvorenim tako da održava pritisak zraka dok spavate. 

Hirurškim putem –Hrkanje je moguće riješiti i nizom operacija koje smanjuju ili učvršćuju nepce i resicu. 

Hrkanje kao prijetnja bračnoj harmoniji
Kako navodi Daily Mail, loše navike u krevetu dovode do toga da čak 20 posto britanskih parova spava razdvojeno, a u sedam posto slučajeva hrkanje i mjesečarenje dovode do razvoda.

Čak trećina ispitanih Britanaca priznaje da im partnerove noćne aktivnosti ne daju spavati, a svaki peti ispitanik hrkanje ističe kao glavni problem. Da hrkanje može dovesti do ozbiljnih problema pokazuje i primjer žene iz Sjeverne Dakota koja je svog usnulog muža napala tegom za vježbanje. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije