Zasladite se ukusnom pitom od jabuka, suhih šljiva i grožđica
Započnite novu radnu sedmicu ukusnom slatkom pitom. Ovaj put neka bude s jabukama,
Potrebno:
350 g brašna
150 g ohlađenog putera
7 kašika šećera
2 velike kisele jabuke
50 g suhih šljiva
100 g grožđica
kašičica cimeta
žumance
Priprema
Umijesite tijesto od brašna, putera sječenog na kockice i 70 ml hladne vode, 2 kašike šećera i soli. Oblikujte ga u kuglu, umotajte prozirnom folijom i ostavite u frižideru 30 minuta.
Namastite okrugli niski kalup (prečnika 26 cm). Tijesto razvaljajte na prozirnoj foliji nešto šire od promjera kalupa. Pomoću folije ga položite u kalup (ostavite da malo prelazi ivicu). Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Jabuke očistite i isijecite na kockice ili kolutove, šljive nasjeckajte, a grožđice ranije potopite u vodi. Voće izmiješajte s ostatkom šećera i cimetom i rasporedite po tijestu.
Razvaljajte 2/3 preostalog tijesta tačno na promjer 26 cm, njime pokrijte voće, a nakon toga viljuškom izbockajte tijesto.
Ostatak tijesta razvaljajte, napravite trakice ili neke oblike, premažite razmućenim žumancetom i posložite po piti kao ukras. Kolač pecite oko 50 minuta.
Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.