Zasladite Noć vještica
Proslava Noći vještica praznik je koji se slavi uglavnom u krugu porodice, a posebno joj se vesele djeca koja uživaju u maskiranju, pričanju strašnih priča i tikvama koje svijetle. Običaji nalažu i pripremu "strašnih" kolača kojima ćete obradovati svoje najmilije. Donosimo vam nekoliko recepata.
Karamelizirane jabuke
Karamelizirane jabuke jedno su od najpoznatijih Halloween jela, a vrlo jednostavno ih je pripremiti.
Sastojci: 40 karamel kocki, 5 jabuka, 1 kašikaa vode, 5 drvenih štapića
Priprema: Operite temeljito i osušite jabuke. Uklonite peteljku i na njeno mjesto zabijte drveni štapić. Na niskoj temperaturi rastopite karamel i vodu. Kada smjesa postane glatka uronite jabuke, izvadite i stavite na masni papir da se osuši. Po želji ih ohladite u frižideru.
Strašni sendviči
Sastojci: 4 kriške starog hljeba, malo origana, ketchup, 50 g putera, 100 g sira za pizzu, malo luka narezanog na kockice, 4 šablona od aluminijske folije
Priprema: Na običan papir nacrtajte duha, vješticu, šišmiša ili bundevu. Izrežite s papira i stavite na aluminijsku foliju. Aluminijsku foliju izrežite po tim oblicima. Zagrijte pećnicu na 200°C.
Stari hljeb pažljivo narežite na tanje kriške i premažite otopljenim puterom. Na svaku krišku hljeba stavite ribani sir sve do rubova (do kore). Zapecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta na 200°C.
Kad se sir otopi, izvadite iz pećnice, na svaku krišku stavite napravljeni šablon i crtajte rubove pomoću ketchupa, napravite oči od luka ili od salame, posipajte začinima za pizzu.
Kad ste to napravili, maknite šablon i poslužite.
Halloween čarobni napitak
Sastojci: 2 dl svježe iscijeđenog soka od narandže, 40 ml slatkog vrhnja, 60 ml bijelog Martinija, 60 ml Blue Curacaoa, nekoliko kockica leda, jestive boje za kolače
Priprema: U shaker ulijte sok od narandže pomiješan s bijelim Martinijem, zatim dodajte slatko vrhnje, kockice leda i Blue Curacao. Na kraju dodajte boju za kolače. Sve izmješajte oko 5 minuta da se stvori lijepa pjena pa ulijte u malene čaše.
Kolač od bundeve
Sastojci: 4 jaja, 2 šoljice šećera, 1 kašičica cimeta, 2 šoljice brašna, 1 prašak za pecivo, 150 g badema, 2 šoljice narendane bundeve, čokoladna glazura, bademi za posipanje
Priprema: Umutite jaja, šećer i ulje. Lagano dodajite mješavinu brašna i praška za pecivo.Zatim dodajte bademe.Polako dodajte bundevu, lagano mješajući kašikom, ne više mikserom. Izlijte u pleh i pecite na 160°C 75 minuta.Ostavite da se malo ohladi u formi, pa polako prevrnite na neku šupljikavu podlogu. Prelijte glazurom i pospite bademima. Može se posluživati sa šlagom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.