Zasladite Noć vještica

Radiosarajevo.ba
Zasladite Noć vještica

Iako 'Noć vještica' pada na noć sa 31. oktobra na 1. novembar, mnogi će ovaj praznik obilježiti tokom vikenda koji je pred nama. Noć vještica se obično obilježava u kući u krugu porodice, a posebno joj se vesele djeca koja uživaju u maskiranju, pričanju strašnih priča i tikvama koje svijetle.

Preporučujemo vam dva filma koji će zabaviti cijelu porodicu - Hocus Pocus Kennya Ortege i Tim Burtonov Nightmare before Christmass.

Vikend koji nam slijedi bit će poseban i po tome što ćemo dobiti jedan sat duže, zbog prelaska na zimsko računanjne vremena. 

Kako god da odlučite provesti sive dane koji nam predstoje, uljepšat će ih kolači koje predlažemo

Jezivi kolači
Sastojci: 200g putera, 2 šoljice šećera, jedna kašičica ekstrakta vanilije, 4 jaja, 3 šolje brašna za kolače, kašika praška za pecivo, kašičica soli i šolja mlijeka

Priprema: Pećnicu zagrijati na 180 stepeni. Stavite puter u zdjelu i tucite ga mikserom 3 do 4 minute, zatim dodajte šećer i vaniliju i tucite mikserom dok se dobro ne pomiješaju. Dodajite jaja, jedno po jedno, sve dok se dobro ne zamiješaju. Pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo i so. Ubacite polovinu te smjese u mikser i tucite dok se ne postane cjelina sa prethodnom smjesom. Dodajte pola šolje mlijeka i miksajte, zatim dodajte ostatak brašnene smjese i miksajte dok ne postane cjelina. Nakon toga dodajte i ostatak mlijeka i miksajte dok ne postane cjelina.

Dobivenu smjesu izlijte u kalupe za muffine i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 do 20 minuta ili dok na vrhu ne dobiju zlatno smeđu boju. Izvucite iz pećnice i pustite da se ohladi.

Za dekoraciju u duhu Noći vještica dodajte narandžastu glazuru, nacrtajte likove istopljenom čokoladom ili crvene mrvice.

Avetinjski lokumi
Sastojci:
Šolja putera, šolja šećera, jaje, kašika mlijeka, pola kašičice ekstrakta vanilije, 3 šolje brašna, kašičica praška za pecivo, malo soli i šećer u prahu po potrebi

Priprema: Stavite puter i šećer u zdjelu i miksajte ih srednjom brzinom dok ne postanu cjelina. U posebnu zdjelu stavite jaje, mlijeko i vaniliju i pomiješajte ih. Nakon toga ih dodajte prethodnoj smjesi i miksajte ih dok ne postanu cjelina. Dok se miksaju, spremite brašno, prašak za pecivo i so. Kada smjesa bude već dobro izmiksana, prebacite mikser na manju brzinu i postepeno dodajite brašno.

Dobiveno tijesto podijelite na dva dijela i svaki ubacite u zdjelu i umotajte plastičnom folijom. Stavite u frižider na najmanje dva sata ili preko noći prije oblikovanja.

Kada tijesto bude potpuno ohlađena, izvadite jedan dio iz frižidera, a pećnicu zagrijte na 180 stepeni. Pospite radnu površinu šećerom u prahu i oklagijom izravnajte tijesto na oko pola centimetra. Isjecite tijesto po želji, stavite u tepsiju i pecite 8 do 12 minuta (ovisno o debljini i veličini kolača) ili dok tijesto ne postane smeđe na rubovima.

Kada su kolači pečeni, ostavite ih da se hlade 3 do 5 minuta, zatim ih izvadite iz tepsije i ostavite da se potpuno ohlade.

Kolači od otkinutih prstiju
Sastojci: Jedna zdjela smjese avetinjske lokume, šolja bijelih badema i kašika crvene boje za hranu

Priprema: Zagrijte pećnicu 170 stepeni. Stavite bademe u zdjelu, posipajte ih crvenom bojom dok se potpuno ne pokriju. Okrećite štapiće da bi bili jednako obojeni, a nakon toga ih stavite na papirnu salvetu da se osuše.

Radite sa po jednom polovinom tijesta, a drugu držite u frižideru. Skupite tijesto u loptice veličine kašike, a zatim ih oblikujte u oblik prsta. Ubacujte po jedan badem na kraj svakog «prsta» da formirate «nokat». Pritisnite pljosnatom stranom viljuške tik iznad «nokta» i na sredini «prsta», da formirate «zglobove».

Stavite kolače u tepsiju sa oko 2 cm razmaka i pecite oko 10 do 15 minuta, sve dok ne poprime zlatnu boju. Kada kolači budu gotovi, ostavite ih da se hlade u tepsiji oko 3 minute, a onda ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije