Zapečeni poriluk (prasa)

Radiosarajevo.ba
Zapečeni poriluk (prasa)


Za današnje glavno jelo predlažemo da napravite recept sa veoma zdravom namirnicom - porilukom ili kako neki zovu prasom. Bogat e izvor vitamina i može se pripremati na različite načine. Danas pripremite zapečeni poriluk.

Sastojci:

1 kg poriluka (prase)
2-3 čehna češnjaka
1 kašika nasjeckanog peršuna
1 kašika mješavine začine  
2 veća paradajza
1 kašika krušnih mrvica
4 jaja
 250 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Poriluk očistite, uzdužno ga prerežite i dobro operite. Stavite ga u kipuću vodu, kratko prokuhajte (oko 10 minuta), ocijedite i narežite na veće komade.

Na maslinovu ulju kratko popecite grubo narezan češnjak. Češnjak izvadite, a na isto ulje stavite pripremljeni poriluk, pospite ga mješavinom začina, kratko propirjajte, a na kraju dodajte nasjeckani peršun.

Vatrostalnu posudu premažite uljem. Na dno stavite polovicu količine poriluka. Preko poriluka posložite ploške paradajza, pospite krušnim mrvicama i prekrijte preostalim porilukom.

U dubljoj zdjeli izmiješajte jaja, dodajte slatko vrhnje, biber i kašiku mješavine začina, pa time prelijte poriluk. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200˚C 15-20 minuta, savjetuje Coolinarika.com.

Posluživanje:

Zapečeni poriluk možete poslužiti uz kuhanu junetinu.

Nakon što prelijete poriluk i paradajz slatkim vrhnjem, možete preko toga naribati parmezan ili neki drugi sir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije