Zakonom protiv propagiranja prava LGBT populacije

Radiosarajevo.ba
Zakonom protiv propagiranja prava LGBT populacije

Vlasti Sankt Petersburga prije nekoliko su dana odobrile nacrt Zakona o zabrani LGBT propagande, kojim se zabranjuje promocija „gay ideologije“ osobama i organizacijama. To znači da u Rusiji neće biti legalno pisati novinske članke, knjige, ili javno iznositi svoj stav koji govori ukorist ljudskih prava LGBT populacije. Razlog koji vlasti navode za donošenje ovog zakona je „da se zaštite djeca“.

Za prekršeni zakon pojedinci će plaćati minimalnu kaznu od oko 1000 rubalja (25 eura), dok će pravne osobe plaćati oko 1000 eura kazne. Iz stranke Jedinstvena Rusija rečeno je da cijeli Nacrt zakona o zabrani LGBT propagande nema za cilj skrnavljenje ljudskih prava i sloboda, nego suzbijanje negativnih posljedica LGBT propagande i zaštitu djece od iste.

Polina Savčenko, čelnica LGBT organizacije Comming out, Russia rekla je da se time krši savezni zakon, Europska konvencija o pravima čovjeka, UN-ova deklaracija o ljudskim pravima, i druge povelje organizacija kojih je Rusija članica.

“Ovaj zakon je apsurdan, kako s aspekta pravne logike, tako s aspekta zdravog razuma. Koji je stvarni cilj? Jasno je da će usvajanje ovog zakona znatno limitirati aktivnosti LGBT organizacija. Ovakav zakon svaku javnu kampanju usmjerenu na smanjenje homofobije  i zločina mržnje čini nemogućom.”, kaže Savčenko.

Svi koji se protive ovakvom kršenju ljudskih prava, mogu potpisati peticiju kojom će se pokušati izvršiti međunarodni pritisak na ruske vlasti da diskriminatorni i nedemokratski zakon ne zaživi.

Rusija je i inače poznata po svojim homofobnim odlukama s vrha: od kad su aktivisti po prvi put zatražili organizovanje gay parade u Moskvi, 2006. godine, nikad nisu dobili dozvolu da je održe, a svaki pokušaj okupljanja policija je rasturila, uz pomoć nereda koje su pravili pravoslavni fundamentalisti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije