Zadovolji, postigni, budi savršen/a... Da li ste perfekcionista?

Radiosarajevo.ba
Zadovolji, postigni, budi savršen/a... Da li ste perfekcionista?

Nijedan detalj ne može da vam promakne, vi ste ona osoba koja voli sve konce da drži u rukama. Da li su i vas učili da sve uradite maksimalno dobro?

Da li su i vas hvalili zbog dobrih ocjena, lijepih manira, divnog izgleda? Da li ste počeli da težite da u svemu budete dobri, što bolji, najbolji?

Tako je rasla i Brene Brown, američka autorica brojnih knjiga o filozofiji života, doktorica nauka i sjajna govornica čiji TED govor 'O moći ranjivosti' čulo više od 13 miliona ljudi. Autorica djela 'Dar naše neperfekcije' upozorava da se upravo na putu težnje za što većim uspjehom otvara i opasna zamka - stičemo uvjerenje da smo MI ono što POSTIŽEMO, piše Lovesensa.rs. Time se započinje i vrtoglavi uspon: Zadovolji druge. Postigni. Budi savršen.

To nema nikakve veze sa zdravim napredovanjem u životu, upozorava Brene. Perfekcionizam nas sprečava da budemo uspješni, često vodi ka depresiji, anksioznosti, brojnim zavisnostima i propuštenim prilikama. Naime, strah od nesavršenosti i razočaravanja drugih djeluje kao štit od 20 tona koji nosimo unaokolo, vjerujući da se time štitimo, a koji nam, zapravo, ne da da uzletimo.

Kako utvrditi razliku između težnje ka napredovanju i perfekcionizma? Najvažnije je da oslušnemo pitanje koje postavljamo sami sebi - da li ono glasi "kako da budem još bolji" ili "šta će drugi reći"?

Kada otkrijemo da onaj štit ponovo preteže na tasu hoda ka uspjehu, odbacimo ga, pa makar na njemu nastala pukotina istog časa. "Sve na svijetu ima pukotinu" kaže Leonard Cohen. "Ali na taj način svjetlost pronađe svoj put i uđe..."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije