Zabrinjavajući podaci: Tinejdžeri pretjeruju sa gaziranim pićima

Fena
Zabrinjavajući podaci: Tinejdžeri pretjeruju sa gaziranim pićima
Pixabay / Ilustracija
Britanski tinejdžeri godišnje popiju gotovo punu kadu zašećerenih pića, pokazala je analiza britanske udruge za istraživanje raka Cancer Research UK.

Djeca od 11 do 18 godina starosti u prosjeku popiju 234 limenke zašećerenih pića godišnje, priopćio CRUK. Tom količinom se gotovo do vrha može napuniti kada.

Udruga stoga podržava uvođenje poreza na gazirane napitke. "To je epidemija i treba odmah djelovati. Učinak i malog poreza na zašećerena pića je golem jer kompanije za proizvodnju odmah smanjuju količinu šećera u njima", kazala je direktorica CRUK-a Alison Cox.

Britanska premijerka Theresa May objavila je plan uvođenja poreza na gazirana pića kao način borbe sa sve većom gojaznosti djece, propadanjem zuba i razvojem dijabetesa tipa dva, prenosi Hina.

Porez na pića s više od pet grama šećera na 100 mililitara bit će uveden za dvije godine unatoč protivljenju kompanija koje ih proizvode.

Dosad svega šačica zemalja, poput Francuske, Južne Afrike i Meksika takvim porezima pokušava zaštititi zdravlje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije