Zaboravljene dječije igre: Igrati se gume - trokuta, matematike...

Radiosarajevo.ba
Zaboravljene dječije igre: Igrati se gume - trokuta, matematike...

Dječija igra ne tako davno bila je potpuno drugačija. U posljednjoj deceniji, u životima mališanima prednjače tehnološki gadgeti i sve naprednije „pametne spravice“, a vremena žmire, ganje, zaleđive...polako ostaju iza nas.

Nakon što smo se jučer prisjetili fenomena Paninijevih sličica i igara pola-cijelo ili ćize-blize, portal Radiosarajevo.ba danas donosi priču o još jednoj zaboravljenoj igri – gumi ili lastišu, koju su uglavnom igrale djevojčice, međutim, ni dječaci se nisu libili zaigrati, pogotovo ako je riječ bila o „trokutu“.

Za ovu igru potreban vam je malo veći komad lastiša, čija bi se dva kraja zavezala u čvor, a za igru su dovoljna najmanje dva djeteta. Ukoliko se igra u ovoj varijanti, jedan kraj gume se zaveže za drvo, klupu ili ogradu, a jedno dijete čuva drugi kraj...

Brojne su bile igre gume...

Najrasprostranjenija bila je tzv. „matematika“, gdje je cilj bio izvesti razne 'trikove' s gumom, koji su predstavljali brojeve od 1 do 10. Igra je imala različite varijacije, no cilj je bio što prije izvesti svih deset poteza besprjekorno – svaka greška rezultirala je pauzom u igri.

Često bi u igri gume sa strane stajalo dijete koje bi imalo „moć“ da spasi onog koji pogriješi, a ta bi se osoba nazivala 'babica'...

Krajem osamdesetih, najigranija igra gume bio je „trokut“. Pravilo je tražilo barem troje igrača – od gume bi se formirao trokut, a igrač koji igra preskače, skačući, prvo, pet puta u mjestu (broj skokova bi se smanjivao nakon svake uspješne prekočene serije, od gležnjeva do glave), pa onda preko gume, različite visine na kojima bi „držači“ čuvali gumu: gležnjevi, koljena, bedra, struk, pazuh...pa sve do iznad glave.

Popularna je bila i „olimpijada“, koja se u Sarajevu izvodila uz pjesmicu „O-li-mpi-ja-da, Ti-to-va bri-ga-da, stop“. Dva igrača gumu bi „zatezali“ u nevjerovatne oblike, a igrač bi pokušavao provući se ili preskočiti, bez da dodirne gumu... Bili su tu i tzv. "prstići", "Rade Končar"...

Danas se često čini da su djeca nekada ipak pronalazila kvalitetniju zabavu. I nije im trebalo puno rekvizita…

Pozivamo svoje čitatelje da danas pronađu komad gume i dobro se zabave!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije