Za šta sve možemo iskoristiti pivo

Radiosarajevo.ba
Za šta sve možemo iskoristiti pivo

Osim što u hladnom pivu možete uživati onako kako ste već i navikli, dobro ga je uvijek imati u hladnjaku iz još nekoliko razloga. Pivo može koristiti vašem domaćinstvu na više načina, a nijedan od njih ne uključuje konzumaciju.

Riješite se voćnih mušica

Sigurno je svako od vas u kuhinji imao one dosadne male mušice kojih se teško riješiti. Pogotovo u ljetnim danima. Mogu se pojaviti zbog voća ili zbog neke biljke koja vene. Sve u svemu, voćne mušice vole pivo koliko i ljudi, stoga isprobajte ovo: ulijte malo pive u čašu, odrežite jedan djelić najlonske vrećice i stavite ga u čašu. Ostatak vrećice namjestite oko čaše i osigurajte gumicom. Mušice neće moći odoljeti mirisnoj tekućini, a vi zatim sve zajedno možete baciti.

Lijek za smeđe "fleke" na travnjaku

Kiselina iz piva ubit će kukce štetočine, a ostali sastojci pomoći će travi da se oporavi i brže naraste.

Ispolirajte bakrene lonce

Zbog suptilne kiselosti, pivom možete pojačati sjaj bakrenim loncima i posudama. Namočite krpu u pivo i polirajte. Možete za početak isprobati na nekoj manjoj površini.

Uklanjanje mrlja

Mrlje na tepihu često su problem u mnogim kućama. Za uklanjanje mrlja može vam poslužiti svijetlo pivo. Može vam pomoći i malo sode bikarbone za početak. Nakon što je mrlja uklonjena nanesite neko sredstvo kako bi se riješili neugodnog mirisa.

Kuhanje riže

Ako želite začiniti nešto obično poput riže, kuhajte je u pivu. Riža će dobiti poseban ukus.

Marinirajte meso i gljive

Pivo u sebi ima kiselost koja omogućava da se hrana apsorbira i smekša. Osim toga, puno je boljeg okusa od octa.

Riješite se puževa

Puževi mogu nanijeti puno štete vašem vrtu oko kojeg ste se dugo trudili. Ulijte malo piva u staklenku. Staklenku zakopajte u zemlju tako da malo viri iznad zemlje. Puževe će privući miris piva, približit će se i upasti u staklenku.

Hrana za kosu

Vitamin B i prirodni šećer u pivu dodat će kosi sjaj, a ima djelovanje i kao prirodan losion koji povećava elastičnost i vitalnost. Ulijte pivo u čašu i pustite da odstoji i dostigne sobnu temperaturu. Našamponirajte kosu i isperite vodom. Prelijte pivo po kosi i dobro ga natrljajte na kosu. Isperite hladnom vodom.

Oživite drveni namještaj

Ako vašem drvenom namještaju nedostaje malo sjaja, namočite krpicu od mikrovlakana pivom i nježno utrljajte u drvo. Drvo će postati sjajnije i vratit će mu se boja.

Riješite se osa

Da bi bili sigurni da su ose na jednom mjestu i da vam ne smetaju, u blizini mjesta gdje roštiljate stavite nekoliko zdjela s pivom. Ose će navaliti na zdjele, a ne na vas i vašu hranu.

Kupka za stopala

Vaše umorne i bolne noge osjećat će se bolje ako stopalima priuštite kupku od piva. Možete birati hoćete li toplu ili hladnu kupku, svejedno je, prenosi Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije