Savjeti da odjeća duže ostane lijepa

Radiosarajevo.ba
Savjeti da odjeća duže ostane lijepa
Instagram / Klasični jesenji komadi garderobe u koje vrijedi uložiti

Često uz novi komad odjeće koji ste kupili, u maloj vrećici dobijete rezervno dugme i komadić materijala, posebno kada kupujete ozbiljnije komade poput sakoa ili kaputa. Postoji nekoliko razloga zbog čega je to tako.

Jedan je taj da vam može poslužiti kao zakrpa potrga li se odjeća ili, kod većih oštećenja ili prekrojavanja, da vam bude lakše pronaći materijal, a da ne nosite npr. cijeli kaput sa sobom po radnjama u kojima se prodaje materijal.

Postoji i teorija kako taj komadić služi za testiranje kod pranja. Naprimjer, koristite novi deterdžent za veš, a ne znate kako će materijal omiljenog odjevnog predmeta reagirati u pranju, hoće li se oštetiti ili izblijediti, tada najprije isprobate deterdžent na tom komadiću.

Ako želite sačuvati svoju odjeću što duže lijepom, ne ignorišite ove savjete:

Odjeća od kašmira – Ručno pranje u hladnoj vodi uz dodatak dječjeg šampona najidealnije je za očuvanje odjeće od kašmira. Nakon pranja komad koji ste oprali položite na peškir i zarolajte. Neka odstoji nekoliko minuta. Potom stavite sušiti tako da stoji vodoravno. Naime, ako objesite kako inače sušite veš, odjeća bi se mogla razvući.

Svila – Savjet stručnjaka je da se svilena odjeća baš uvijek pere na ruke, u hladnoj vodi s vrlo malo blagog tekućeg deterdženta jer je vrlo osjetljiva. Ostavite da odstoji u vodi nekoliko minuta, a potom isperite. Kod ispiranja ulijte čistu vodu u posudu i u nju dodajte tri kašike bijelog sirćeta jer će pomoći ukloniti ostatke deterdženta i svili vratiti prirodni sjaj. I svilenu odjeću zarolajte kratko u peškir. Dok je još mokra, okrenite je naopačke i ispeglajte na niskoj temperaturi. Peglajte bez pare jer može ostaviti mrlje na svili.

Traper – Želite li da vam omiljene traperice duže požive perite ih ručno u hladnoj vodi. Ali, ako ih stavljate u mašinu, obavezno ih okrenite naopačke kako boja ne bi brzo izblijedila. Izbjegavajte sušenje u sušilici već ih sušite na zraku, piše 24sata.info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije