Za ovu prostoriju mnogi misle da je najčišća u domu, a u stvari sadrži najviše prašine

0
Radiosarajevo.ba
Za ovu prostoriju mnogi misle da je najčišća u domu, a u stvari sadrži najviše prašine
Foto: Pexels / Ilustracija

Čišćenje prašine je jedan od onih poslova koji se čini beskonačnim, čim očistite, već je opet tu. Ali, postoji jedna prostorija u kojoj se čini da se prašina najviše nakuplja, a to je spavaća soba, za koju mnogi vjeruju da je najčišća.

Prema istraživanju OTB istraživačkog instituta na Tehnološkom fakultetu Univerziteta Delft u Nizozemskoj, krevet je glavni izvor alergena iz kućne prašine, što znači da je spavaća soba najčešće mjesto gdje se prašina nakuplja u većim količinama.

U toj prostoriji, zrak ispod posteljine može imati i do 50 puta veću koncentraciju zagađujućih tvari u odnosu na ostatak zraka u domu. Zašto je to tako? Postoji nekoliko faktora, uključujući dlake i mrtve ćelije kože, vas i recimo vaših kućnih ljubimaca, vlakna sa tapaciranog namještaja te kosa i mrtve ćelije kože iz samog domaćinstva.

Dragan Bursać: Oficiri sramno pod Mladićevom zločinačkom šapkom

Dragan Bursać: Oficiri sramno pod Mladićevom zločinačkom šapkom

Budući da većina ljudi provodi otprilike trećinu svog života u spavaćoj sobi, logično je da se u njoj nakuplja toliko prašine. Dodatni faktori poput loše cirkulacije zraka i visoke vlažnosti također doprinose ovom problemu.

Međutim, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili nakupljanje prašine. Redovno čišćenje sobe, pranje posteljine najmanje jednom sedmično, usisavanje dva puta sedmično, pranje zajvesa i madraca najmanje dva puta godišnje te korištenje suhe krpe od mikrovlakana samo su neki od njih.

Teško vam je ukloniti mrlje sa stakala? Ovo su tri metode koje će vam pomoći

Teško vam je ukloniti mrlje sa stakala? Ovo su tri metode koje će vam pomoći

Također, važno je postaviti neka pravila za spavaću sobu kako biste spriječili skupljanje prašine. Kućni ljubimci ne bi trebali ulaziti u sobu, cipele se moraju skidati pri ulasku, a prostorija se treba redovno provjetravati. Razmislite o kupovini pročistaća zraka kako biste dodatno poboljšali kvalitetu zraka.

Konačno, pazite na nivo vlažnosti u prostoriji. Visoka vlažnost može prouzrokovati lakše nakupljanje prašine, pa je idealno održavati je ispod 50 posto. Ako je potrebno, možete koristiti odvlaživače kako biste smanjili vlažnost u zraka, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije